asd

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
Događaji27 vrhunskih plesača baleta izvelo „Labuđe jezero“ u svojim kadama

27 vrhunskih plesača baleta izvelo „Labuđe jezero“ u svojim kadama

Koristili su gomile knjiga, dječiji skuter, odčepljivač toaleta i druge rekvizite koji su im se našli pri ruci, kako bi stabilizirali svoje telefone i snimili akciju u vodi

Stvaraoci, umjetnici , kao i brendovi i njihove agencije, svaki dan dokazuju da i u karantinu kreativnost može preživjeti, pa čak i napredovati.

Kratki film koji su napravili Umjetničko vijeće Engleske i BBC Arts, kao dio projekta „Kultura u karantinu“, vodi nas na jedan potpuno novi, hipnotizirajući nivo.

Labuđe jezero- balet u kadi“ je, kao što ime govori, ples inspirisan „Labuđim jezerom“, a izvodi se u kadi. Mnogo kada ustvari. Morate ga pogledati! A kladim se da nećete pogledati samo jednom…

U ovom očaravajućem trominutnom djelu, uz muziku Tchaikovskog, pleše 27 vrhunskih plesača baleta, koji su snimali sami ili uz pomoć partnera. Corey Baker, poznati koreaograf je osmislio ples i režirao ‘na daljinu’ iz svoje kupaonice u Velikoj Britaniji, uz pomoć direktorice fotografije Nicole Daley.

To je izgledalo kao da pokušavate zatvorenih očiju objesiti sliku na zid, a pri tome ste udaljeni pet metara,“ rekao je Baker. „Plesači su postali kamermani, scenografi, kao i kostimografi i pomoćnici za rekvizite, a da ne spominjem to što su ujedno izvodili jako zahtjevnu koreografiju.“

Ovi plesači predstavljaju najprestižnije plesne kompanije na svijetu (Royal Ballet, Paris Opera Ballet i American Ballet Theatre, između ostalih). Ne samo da su zadivljujuće talentovani i sposobni, već su i genijalni i spretni. Koristili su gomile knjiga, dječiji skuter, odčepljivač toaleta i druge rekvizite koji su im se našli pri ruci, kako bi stabilizirali svoje telefone i snimili akciju u vodi.

Baker i njegovi saradnici su se oslonili na aplikacije Zoom i Pro, uz improvizovane stalke kako bi snimali iz željenih uglova. Tu je i strateška upotreba gumenih patkica, bazena na napuhavanje, obojene hrane i ptičjeg perja. Mnogo. Mnogo perja!

Koliko god je inovativan, performans „Labuđe jezero- balet u kadi“ nije isključivo Bakerova zasluga. On i njegova ekipa Corey Baker Dance su na reputaciji da često bježe od tradicionalne baletske pozornice, kako bi doprijeli do šire, mlađe publike, koristeći pozadine stvarnog svijeta.

Režiser/koreograf: Corey Baker
Direktorica fotografije: Nicola Daley ACS
Urednik: Travis Moore
Muzika: Tchaikovsky, Audio NetworkDuncan Grimley
Boje: Jodie Davidson
Online: Dani Jacobs
Corey Baker Dance: Claire Crowley
Izvršni producent, The Space: Natalie Woolman
Producenti: Anne Beresford, Corey Baker

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img