test

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
DogađajiBarcelona opet otvorila operu i to za vrlo neobičnu publiku

Barcelona opet otvorila operu i to za vrlo neobičnu publiku

Svrha koncerta bila je podstaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnom stanju u kojem su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali „publika lišena statusa publike”.

Jedna od najpoznatijih operskih kuća u Evropi, Opera Liceu u Barceloni je nakon više od tri mjeseca ponovo otvorila svoja vrata. Ipak, posetiocima prvog koncerta nisu bile potrebne ni maske ni rukavice, a ni fizička distanca, jer su im publiku predstavljale biljke.

Koncert je održan dan nakon što je Španija ukinula vanredno stanje koje je bilo uvedeno da bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua, Viktor Garsia de Gomar, objasnio je da je svrha koncerta podstaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnom stanju u kom su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali „publika lišena statusa publike”.

Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj operskoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2.292 biljke.

Cilj je bio podsjetiti na vrijednosti muzike, umjetnosti i prirode.

Sve biljke bit će donirane zdravstvenim radnicima u znak zahvalnosti zbog toga što su radili tokom najtežih mjeseci epidemije.

Šestominutni koncert je prenošen uživo putem YouTubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli Puccinijevu elegiju „Hrizanteme”.

Prije i nakon izvođenja muzičari su se poklonili „publici”.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img