Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
DogađajiMuzej Nobelovih nagrada ponovo otvoren izložbom o pandemiji

Muzej Nobelovih nagrada ponovo otvoren izložbom o pandemiji

Aktuelna izložba je predstavljena na ponovnom otvaranju Muzeja Nobelovih nagrada u Švedskoj.

Izložba pod imenom „Zarazno“ se osvrće na pitanja virusa i pandemije, nakon što je muzej zbog karantina zatvoren u martu.

Izložba je otvorena nakon ponovnog otvaranja muzeja za posjetioce, po pri put nakon zatvaranja sredinom marta, a prikazuje kako su se ljudi kroz historiju susretali sa izazovima razumijevanja, upravljanja i borbe sa virusima.

Naša nova izložba prikazuje uvide medicinskih istraživanja, ekonomske nauke kao i literature na pandemije, viruse, i imunološke sisteme kroz godine,“ rekla je Erika Lanner, direktorica Muzeja Nobelovih nagrada.

Obzirom da smo mi Muzej Nobelovih nagrada, također želimo prenijeti poruku da je čovječanstvo oduvijek bilo sposobno prebroditi i pronaći rješenja u različitim vremenima kriza te prenijeti poruku nade.“

Zarazno“ istražuje djela dobitnika Nobelove nagrade u polju nauke, koji su proširili naše znanje o virusima, oslikali naš imuni sistem i razvili vakcine.

Također stavlja fokus na perspektive laureata u ekonomskim naukama, kako Lanner kaže: „dobitnici Nobela u polju ekonomskih nauka su uvidjeli kako pandemije i epidemije utiču na društvo, i kako utiču na ekonomiju.

Za one koji ne mogu otputovati u Švedsku, izložba je dostupna i u digitalnom formatu na stranici www.Nobelprizemuseum.se , i prema riječima Lanner: „Morali smo se digitalizovati i to je nešto što je bilo u planu već godinama, a konačno se desilo ubrzano zbog proteklih par mjeseci kada nismo mogli primati posjetioce.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img