Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
DogađajiPoslovanje je (skoro) uobičajeno na festivalu u Salzburgu

Poslovanje je (skoro) uobičajeno na festivalu u Salzburgu

Uprkos pandemiji koronavirusa, u Austriji se održava event za imućnu i elegantnu publiku

Za Jos Baecka, posjeta Salzburg Festivalu je ljetna tradicija već skoro pola stoljeća. 

Odlučili smo da i ove godine dođemo u Salzburg, bez obzira na Koronu,“ rekao je 71-godišnji Beack jednog popodneva u historijskom centru ovog grada. Doputovao je iz Belgije sa prijateljem koji posjećuje ovaj festival čak i duže nego on.

Festival je jako važan za nas, moramo iskazati divljenje prema Helgi Rabl-Stadler, istrajala je,“ rekao je Beack, misleći na dugogodišnju predsjednicu festivala. 

Helga Rabl-Stadler, predsjednica festivala; Wilfried Haslauer, guverner Salzburga; Christina Rösslhuber

Dok se kulturni događaji širom svijeta otkazuju zbog pandemije koronavirusa, Salzburg Festival je mnoge iznenadio kada je u maju najavljeno da će se ipak održati sa manje bogatim programom, kako bi proslavili stogodišnjicu! Festival, koji će trajati do 30. avgusta, prošli vikend je otvoren sa novim produkcijama opera Mozarta i Straussa, te sa svjetskom premijerom predstave austrijskog pisca Petera Handkea, koja je 2019.godine osvojila Nobelovu nagradu za literaturu.

Posjetioci iz 78 zemalja su 2019.godine činili festivalsku publiku. Glasnogovornica festivala je rekla da je ovogodišnje izdanje manje, i manje internacionalno posjećeno. Amerikanci, Rusi i posjetioci iz mnogih azijskih zemalja, koji inače čine veliki dio publike, su odsutni jer im je onemogućen ulazak u Evropsku Uniju, a u nekim slučajevima bi morali ići u karantin po dolasku.

Iako možda Salzburg Festival 2020 nema tako globalnu publiku, privukao je pažnju svijeta samim tim što se održava uprkos svemu.

Bez obzira na mjere sigurnosti koje podrazumijevaju maske, polu-puna pozorišta i nema pauza za vrijeme predstava – čini se da je sve kao inače, užurbani festival za imućnu i elegantnu publiku usred ogromnog alpskog krajolika.

Premijera “Così Fan Tutte”

Salzburg je kao stijena u uzburkanim vodama,” rekao je 57-godišnji Frank Sellentin, koji festivalu prisustvuje od 1993.godine. Dodao je da ovaj događaj treba poslužiti kao primer za kulturalne aktivnosti u Berlinu, gdje on radi. „Umjetnost mora ostati dio života. Ako okolnosti zahtjevaju da se prezentira drugačije, morate se potruditi da ‘vidite’ kako bi to izgledalo.“

Bilo je nešto doista nerealno u kombinaciji raskošnih večernjih haljina i hirurških maski. Sudeći po objevama prije svakog nastupa, maske se mogu skinuti dok je predstava u toku, iako se preporučuje suprotno. Mnogo ljudi u publici se odlučuje da zadrži masku na licu.

Čak i sa drastično manjim brojem ulaznica na tržištu – umjesto 242,000, u ponudi je bilo 80,000 ulaznica – jako malo predstava je rasprodato u potpunosti. U festivalskim dvoranama svako drugo mjesto se ostavlja prazno. Na jednom od nastupa, žena je bila bijesna jer nije mogla sjediti sa svojim partnerom. „Ovo je greška“, histerično je vikala dok je neuspješno pokušavala maknuti uže koje je bilo preko ‘zabranjenog’ sjedišta. 

Tog vrelog dana, festival je otvoren sa novom produkcijom Elektre. Opera Straussa u jednom činu je dobila vizuelno smion i psihički izazovan izgled za koji je zaslužan poljski režiser Krzysztof Warlikowski.

“Elektra”

Centralni dio Elektre su dva izvanredna litvanska soprana. Ausrine Stundyte nastupajući na festivalu i debitujući u glavnoj ulozi, bila je neobično ranjiva Elektra, dok je Asmik Grigorian, koju je senzacionalna predstava „Salome“ lansirala do zvijezda, glumila je njenu sestru, Chrysothemis.

Odmah nakon premijere, svih 110 izvođača Bečke filharmonije, koji su pratili Elektru, moralo je uraditi test na koronavirus, proces kojem se regularno pristupa tijekom njihovog boravka u Salzburgu. Svi su negativni.

Elektra je jedna od sedam opera koje su prvobitno najavljene za obilježavanje stogodišnjice festivala (ostalih šest je odgođeno do sljedeće godine), a produkcija nije bila ni blizu gotova kada su objavili da će se festival ipak održati. Stvari su bile potpuno drugačije za premijeru druge opere na festivalu, tek sastavljenu postavku Così Fan Tutte, koja se okupila za samo mjesec dana.

Elsa Dreisig, Marianne Crebassa, Bogdan Volkov i Andrè Schuen na probi Così Fan Tutte

Režiser Christof Loy radio je na pripremi skraćene verzije, zajedno sa dirigenticom Joanom Mallwitz.

Minimalistička produkcija se odigrala na bijelom setu, a pravac je bio odlično osmišljen i robustan. Ovo je bila potpuno inscenirana produkcija, gdje su učesici izgledali, ali i zvučali izvanredno. Ništa nije podsjećalo na kompromis.

Zaplet, u kojem se dva muškarca preruše kako bi provjerili vjernost svojih zaručnica, može se protumačiti kao ne baš vjerovatan ali i ciničan.

Ono što je bilo presudno za uspjeh ovog koncepta su bili nastupi glumaca uzbudljivih mladih Mozartovih pjevača. Elsa Dreisig i Marianne Crebassa su zapanjujuće glumile dvije sestre, čiju izdržljivost na test stavljaju njihovi hvalisavi zaručnici, koje su upečatljivo igrali Andrè Schuen i Bogdan Volkov.

Leopold i Christine Sever su došli iz 219 km udaljenog Klagenfurta, kako bi prisustvovali premijeri. „Kao što vidite, preduzimamo sve potrebne mjere opreza,“ rekao je 72-godišnji Leopold, pokazujući na plastične vizire koje su on i njegova supruga skinuli kako bi se mogli fotografisati.

Ali bez sumnje smo željeli vidjeti ovo,“ rekao je, dodajući da već dugi niz godina prisustvuju Salzburg Festivalu. Nijedno od njih nije izrazilo zabrinutost zbog sigurnosti. „Svi poštuju mjere udaljenosti,“ dodala je Christine.

Uposlenica festivala sa zaštitnom opremom

Publiku u Salzburgu većinom čini starija demografska grupa, upravo ona koja je najrizičnija za Covid-19. Ipak, osjećaj sigurnosti koji je iskazao bračni par Severs odražavao je i pravo raspoloženje tijekom vikenda kada je festival otvoren.

Svako ljudsko biće u dvorani je svjesno rizika i odgovornosti koju njihov boravak ovdje nosi,“ rekao je Igor Levit, njemački pijanista koji će za vrijeme festivala izvesti kompletan ciklus 32 Beethovenove sonate.

Pijanista  Igor Levit

Levit je dodao da je Salzburg Festival „veoma privilegovano okruženje,“ što se može sa sigurnosti reći. Ipak, situacija ovdje, kao i u većini svijeta, ostaje izuzetno neizvjesna. Markus Hinterhäuser, umjetnički direktor festivala, izgledao je kao da zadržava dah. Nema garancije da će festival izdržati sa nastupima do kraja augusta. Veliki porast ovog virusa mogao bi spriječiti da se to desi.

Bez pretjerivanja, ovaj vikend je već upisan u historiju Salzburg Festivala,“ rekao je Hinterhäuser. „Niko nije vjerovao da je ovo moguće,“ dodao je.

Teško je proturječiti ovoj izjavi.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img