test

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
DogađajiU TAM-TAMovoj Uličnoj galeriji u Ljubljani grafiti zagrebačkog umjetnika Krešimira Golubića

U TAM-TAMovoj Uličnoj galeriji u Ljubljani grafiti zagrebačkog umjetnika Krešimira Golubića

Grafiti kao umjetnost, a ne vandalizam

TAM-TAMovoj Uličnoj galeriji u Ljubljani gostuje balkanski grafiterski pionir i zagrebački street artist Krešimir Golubić – Leon GSK. Posjetioci su njegovo stvaranje mogli pratiti u živo. Šablonskom tehnikom naslikao je tri slovenska muzičara: Esada Babačića iz Via OfenziveAlenku Marsenič – Marsu iz TužibabaMarina Rosića iz Carine.

Foto: Tina Deu, Galerija Fotografija

Sva tri muzičara su prisustvovala otvorenju izložbe pod naslovom Punk’s Not Dead. Izložba je u TAM-TAMovoj Uličnoj galeriji otvorena do 5. oktobra.

Foto: Tina Deu, Galerija Fotografija

Nakon grafiterskog performansa, odnosno predstavljanja triptiha, slijedio je vođeni obilazak izložbe Golubićevih prodajnih radova u Galeriji Fotografija. Predstavljen je i umjetnički katalog za koji su tekst napisali poznati slovenski publicist Bašin – BlGor i hrvatski novinar i rock kritičar Aleksandar Dragaš.

Foto: Tina Deu, Galerija Fotografija

Izložba grafitnih slika aktera punk scene s fotografijama različitih autora u preradi umjetnika Krešinira Golubića je nastala u organizaciji TAM-TAMove Ulične galerijeGalerije Fotografije i Urbane vrane. Projekt je jedna od kulturnih žrtava karantina jer se otvaranje trebalo desiti još početkom aprila. U svom prevođenju i prenošenju djelovanja punk aktera u sadašnje vrijeme, danas je izložba još aktuelnija nego prije par mjeseci. Nudi poređenje savremenog društva s društveno prelomnim vremenima naše prošlosti i postavlja pitanje kako će se današnja omladina odazvati na događaje u društvu. Krešimir Golubić je ubijeđen da još uvijek važi kako ‘Punk’s Not Dead’.

Krešimir Golubić – Leon GSK rođen je u Zagrebu 1973. godine. Za grafitersku umjetnost počeo se zanimati sredinom osamdesetih kada su se u Zagrebu pojavili prvi takvi radovi. Sprej je prvi put uzeo u ruke 1987., a ozbiljno se počeo baviti grafitarenjem 1992. nakon posjete Berlinu. S prijateljima je osnovao jednu od prvih grafiterskih ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.) i prvi grafiterski magazin u ovom dijelu Evrope – svjetski poznati ZGBKAOS koji je od 1995. do 2001. izišao sedam puta. Pored grafiterskog stvaranja po ulicama Zagreba, Hrvatske i Evrope, piše i članke za razne štampane medije i učestvuje u brojnim emisijama u elektronskim medijima kao stručnjak za grafite. Redovno učestvuje na umjetničkim festivalima i izložbama, a vodi i radionice pod naslovom Grafiti kao umjetnost, a ne vandalizam. Često o grafiterskoj umjetnosti predaje u školama gdje mladima pokušava pokazati da grafite možemo prihvatati i koristiti na pozitivine načine, a ne samo kao izraz bunta.

Godine 2013. počeo je stvarati šablonskom tehnikom (stencil) koja je karakteristična za street art, odnosno postgafiterski pokret.

Projeka su podržali FV MusicMuzej novije istorije Slovenije, MontanaTektonik kraft pivara. Izdavanje kataloga je omogućio Big Bang.

Foto: Tina Deu, Galerija Fotografija

Zagrebački umjetnik Krešimir Golubič – Leon GSK nije stvarao samo u TAM-TAMovoj Uličnoj galeriji. Svoj pečat je ostavio i na dva plakatna mjesta u centru Ljubljane na Kongresnom trgu. Grafit na plakatima je posvećen 30-oj godišnjici TAM-TAMa.

Asiana Jurca Avci

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img