Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
KolumnaKako pričati o svojoj umjetnosti?

Kako pričati o svojoj umjetnosti?

U karijeri svakog umjetnika, uvijek je prisutna potreba da priča o svojoj umjetnosti.

Vlasnici galerija i kustosi će uvijek željeti znati razlog zašto da rade baš sa vama, klijenti će željeti znati priču iza djela i kako se vaša estetika uklapa sa onim što oni žele, pa čak i prijatelji na zabavama će željeti znati šta je to što vi kao umjetnik radite i kakva je poruka koju želite da prenesete.

Pozicioniranje sebe i svoje umjetnosti inače nije jača strana samog umjetnika. Samopromocija je nešto što je mnogim umjetnicima – posebno osjetljivim i introvertnim – jako neugodno, a marketinška strana umjetničkog posla se često izbjegava kao kuga ili se prebacuje na drugu osobu kad god je to moguće.

Ali činjenica je da nikome neće biti toliko stalo do vašeg uspjeha kao umjetnika, više nego vama. Svoju umjetnost poznajete intimnije nego bilo ko, stoga imate drugačiji pogled na moć i značenje vaše umjetnosti. Ipak, pričati o stvarima koje intuitivno poznajete o svom poslu nije tako jednostavno. Ustvari, može biti jako zastrašujuće.

Morati biti u mogućnosti jednostavno predstaviti svoj rad, dati kratak i precizan sažetak o tome ko ste kao umjetnik, i kakva je vaša umjetnost – i morate moći to uraditi za različite tipove publike. Predstavljanje vašeg rada mora mora biti razumljivo kustosima, vlasnicima galerija, kolekcionarima kao i prosječnoj osobi koja baš i nije vješta u “jeziku umjetnosti.”

Pitch

Postoji opšti koncept u poslovnom svjetu poznat kao “pitch.” Ovaj pojam znači da trebate prikazati sebe, proizvod, posao i sl. u onoliko vremena koliko je otprilike potrebno za vožnju liftom – oko 30 sekundi. Zvuči nemoguće? Nije. Jednom kad pronađete formulu prema kojoj ćete najbolje opisati sebe i ono što radite, shvatit ćete da priča o vašoj umjetnosti postaje jednostavnija i vidjet ćete da uslijed poboljšanja vaših profesionalnih komunikacijskih vještina dolaze i pozitivniji rezultati u vašoj karijeri.

Važnost predstavljanja sebe 

Kao umjetniku, jedan od primarnih razloga stvaranja umjetnosti je da kroz svoj rad priča o nečemu o čemu se ne može govoriti ni na jedan drugi način. 

Počeli smo stvarati manifestaciju apstrakcije – misao, osjećanje, ideju, iskustvo- i vjerujemo da rad treba govoriti za sebe.

Sva dobra umjetnost govori za sebe. Umjetnost koja transformiše, inspiriše, i prosvijetljava, govori toliko toga što riječima ne bismo mogli ispričati.

Zašto onda moramo pričati o tome? Zašto ne dopustiti na umjetnost govori za sebe?

Da bi umjetnost ispunila transformativni posao koji treba da uradi, mora biti čovjeku pred očima. A da bi došla pred oči čovjeka, mora proći “čuvare vrata”. A “čuvari vrata” imaju biznis plan, strategiju, marketinšku statistiku i krajnji cilj. Da ne spominjemo mnoštvo drugih umjetnika koji konstantno vrebaju i traže pažnju za svoja djela.

Iskoristite svoj trenutak za pitch da zainteresujete njihove racionalne umove, i pustite da vaša umjetnost obavi ostatak. Nemojte upasti u klopku da mislite da možete preskočiti važan korak – predstavljanje vašeg rada ušima onih koji mogu napraviti veliki pomak u vašoj karijeri.

Razvoj vašeg pitch-a

Odakle početi? Umjetnost je tako veliki pojam a vaše putovanje kao umjetnika kompleksno, te ideja odakle početi može biti najteži dio. Prođimo kroz nekoliko komponenti da bi mogli početi:

  1. Pronađite suštinu

Šta je primarni faktor, koji bi ukoliko nedostaje, vaš rad ostavio beživotnim ili beznačajnim? Koji je to suštinski element koji vas je primorao da kreirate ovo djelo ili kolekciju? Šta želite da ljudi vide i shvate kada pogledaju vaše umjetničko djelo? Ovaj suštinski element bi mogao biti pokretačka snaga određene kolekcije, vaše cjelokupne filozofije kao umjetnika, ili jednog značajnog djela.

Provedite vrijeme u razmišljanju da bi shvatili koji je to element, i razmišljajte sve dok ne budete mogli, ono šta želite reći, sumirati u pet rečenica. Ovo je jezgra vaše kreativne vizije i onome ko sluša, pokazuje ko ste vi i šta radite bez previše prazne priče.

  1. Ne izmišljajte stvari

Kad smo već kod praznih priča, ako vas upitaju o vašoj umjetnosti a niste sigurni kako da odgovorite, uredu je priznati da ne znate nešto. Stvaranje umjetnosti je urođen, intuitivan proces; nije stvoren s ciljem da bude razumljiv i pogodan za analize kao tabela podataka u automatskim sistemima. Mnogo je bolje biti iskren o sebi, svom procesu, i šta vaša umjetnost znači za vas, nego praviti salatu od riječi i hiperbola u nadi da će zvučati impresivno. Autentičnost pokreće iluziju kada je u pitanju efekat koji postiže objašnjavanje vašeg djela. 

  1. Fokus iza vizuelno očiglednog

Svako ko gleda u vaše djelo će moći reći koje ste boje koristili, koje teksture i sl. Kada pričate o svom djelu, ne želite naglasiti ono što i sami vide. Pokušajte upotpuniti njihov doživljaj ukazujući im na nešto što ne mogu vidjeti čistim posmatranjem. Pričajte im o detaljima koji su oživjeli ovo djelo.

  1. Izbjegavajte hiperbole

Iako želite pričati o autentičnom procesu i značenju vašeg djela, ne želite se izgubiti u sopstvenom osjećaju za poeziju, objašnjavajući “duhovnost” do te mjere da izgubite interesovanje publike. Lako je zanijeti se koristeći jezik kojem je namjena da impresionira, ali to može imati suprotan efekat i prikazati vas pretencioznim i neiskrenim.

  1. Ostanite pozitivni

Neki umjetnici se osjećaju pomalo ogorčenim zbog nužnog fokusiranja na poslovnu stranu umjetnosti, kad je sve što oni žele – da stvaraju. Rezultat tome može biti da počnu nagonski pričati, jer ih vrijeđa da moraju objašnjavati sebe i svoju umjetnost. Ovaj pristup vam neće donijeti mnogo prijatelja – kao ni prodaju. Iako je ideja “teškog” ili “dramatičnog” umjetnika integrisana u popularnoj kulturi, svijet umjetnosti je svijet profesionalaca kao i svaki drugi i reputacija ratobornog, ljutog ili teškog za saradnju će vam donijeti više štete nego pomoći.

  1. Vježbajte naglas

Možda će vam biti smiješno, ali vježbanje naglas može uveliko podići vaše samopozdanje i olakšati vam da pričate o svojoj umjetnosti. Nije cilj da zapamtite skriptu ili da zvučite navježbano, već da dovoljno puta ponovite i uvježbate primarne govorne tačke tako da ih možete izgovoriti lagano, tačno i sa samopouzdanjem.

Zaključak

Vjerovatno će se u vašoj karijeri često tražiti od vas da pričate o svojoj umjetnosti. Ipak, to ne mora biti zastrašujuće ni frustrirajuće. Kada budete proveli neko vrijeme razmišljajući o elementima koji su suština vašeg rada i vaše umjetničke filozofije, vaše autentičnosti, izbjegavajući negativnost i hiperbole, i vježbajući dok ne vaša priča bude tečna, moći ćete sa samopouzdanjem pričati pred bilo kojom publikom koja gleda posmatra djela.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img