Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiBrooklyn Muzej prodaje djela Cranacha, Courbeta i drugih umjetnika kako bi popravili...

Brooklyn Muzej prodaje djela Cranacha, Courbeta i drugih umjetnika kako bi popravili svoju finansijsku situaciju

Muzej koristi nove propise Asocijacije direktora muzeja

Dvanaest djela iz kolekcije Brooklyn muzeja, uključujući i neke primjerke renesansnog majstora Lucasa Cranacha Starijeg, kao i pionira realizma Gustava Courbeta, sljedeći mjesec idu na aukciju u Christie’s.

Prihod od prodaje umjetničkih djela, koja su procijenjena da vrijede od 30,000 do 1,8 miliona američkih dolara zasebno, bit će usmjerena na opravljanje i brigu o ostatku kolekcije Brooklyn muzeja, koju trenutno čini otprilike 160,000 predmeta.

Ovaj muzej, koji se već duže vrijeme bori sa finansijskim teškoćama koje su postale još komplikovanije od prinudnog zatvaranja u martu, nada se da će izgraditi zadužbinu koja može doprinositi bar 2 miliona dolara godišnje za održavanje djela iz kolekcije. Dio tog novca će svakako ići na isplatu plata kustosima, konzervatorima i drugima kojima je povjereno nadgledanje institucije.

Prodaja u Christie’su je presedan pri kojem po prvi put jedan veliki američki muzej koristi oslabljene propise Asocijacije direktora muzeja, koja je u aprilu donijela odluku kojom odabrava institucijama koje su jako pogođene ekonomskom krizom da prodaju djela iz svojih kolekcija kako bi opstale.

Prije ove odluke, Asocijacija je osuđivala muzeje koji su prodavali djela zbog bilo kojeg drugog razloga, osim prikupljanja sredstava za kupovinu novih djela.

Ovo nam jako teško pada,“ rekla je Anne Pasternak, direktorica Brooklyn Muzeja. „Ali je i najbolja odluka za instituciju i dugoročnu brigu o kolecijama.“

Prema riječima rukovodstva muzeja, prodaja ovih djela neće previše umanjiti vrijednost kolekcije muzeja.

Ova djela su „dobri primjerci svoje vrste, ali njihovo odsustvo ne umanjuje previše vrijednost naših kolekcija,“ izjavila je Pasternak. „Imamo izvanredne kolekcije sačinjene od izuzetno kvalitetnih umjetnina, ali imamo i djela, kao i mnogi muzeji našeg ranga, koja nisu prikazana niti izložena već decenijama.“

Ovo je druga aukcija radova iz kolekcija ovog muzeja, u periodu kraćem od godinu dana. Prošlog novembra, prodali su djelo Francisa Bacona, „Pope“ iz 1958. godine, za 6,6, miliona dolara, kako bi rekonstruisali „institucionalne prioritete kolekcije“ i kupili nova umjetnička djela.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img