Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiDržava izDržava: Poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija 300 milijuna kuna...

Država izDržava: Poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija 300 milijuna kuna kredita

Cilj je poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u području kulturnih i kreativnih industrija na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice

Poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija od ponedjeljka, 27. srpnja 2020. godine mogu podnijeti zahtjev poslovnim bankama za odobrenje kredita uz korištenje državnih jamstava osiguranih Programom jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija. 

Ministarstvo kulture i medija Program je pokrenulo u suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija, a u okviru drugog paketa mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u području kulturnih i kreativnih industrija na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice. Program je temeljen na Privremenom okviru Europske komisije – za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 te ga je 17. lipnja 2020. godine odobrila Europska komisija, a 2. srpnja 2020. godine usvojila Vlada RH.

Programom je predviđeno 300 milijuna kuna (oko 40 miliona eura) kredita uz jamstvo u iznosu 100 % glavnice kredita, odnosno najviše 800.000 EUR po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je jedna godina, dok najduže trajanje iznosi pet godina unutar kojih je moguće odobriti do godinu dana počeka. Rok korištenja kredita iznosi 6 mjeseci. Kamatnu stopu definira poslovna banka, ali ona ne smije prelaziti 2 %. Programom su obuhvaćeni isključivo krediti namijenjeni obrtnim sredstvima.

Prihvatljivi korisnici su subjekti malog gospodarstva registrirani za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Prihvatljivi korisnici su oni koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31.12.2019. godine. 

Poduzetnici kreditna zaduženja za financiranje obrtnih sredstava ugovaraju isključivo u poslovnim bankama. Ministarstvo kulture i medija i HAMAG-BICRO su do trenutka objave suradnju u provedbi Programa realizirali s Hrvatskom poštanskom bankomPrivrednom bankom Zagreb i Raiffeisenbank Austria. S obzirom da je Agencija u fazi potpisivanja Sporazuma i s drugim financijskim institucijama, lista banaka uključenih u provedbu Programa ažurirat će se na stranicama HAMAG-BICRO-a

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima dostupne su na stranicama HAMAG-BICRO-a.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img