Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiFond za pomoć umjetnicima koji su u pandemiji ostali bez primanja

Fond za pomoć umjetnicima koji su u pandemiji ostali bez primanja

Fond solidarnosti je namijenjen i onima od čijeg rada zavisi kulturna i umjetnička produkcija (modeli, statisti, tehničari), a nemaju nikakvih garantovanih radnih obaveza, niti prava, navodi se u saopštenju

Sedam asocijacija, udruženja i saveza osnovalo je Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, koji je namijenjen svim zaposlenim u kulturi i umjetnicima koji su zbog vanrednog stanja i pandemije ostali bez ikakvih primanja.

Fond su osnovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija.

U zajedničkom saopštenju se navodi da Fond solidarnosti treba nadomjestiti nedostatak sveobuhvatnih mjera države za pomoć zaposlenima u kulturi i umjetnicima.

Fond solidarnosti je namijenjen i onima od čijeg rada zavisi kulturna i umjetnička produkcija modeli, statisti, tehničari, a nemaju nikakvih garantovanih radnih obaveza, niti prava, navodi se u saopštenju.

Za korištenje sredstava Fonda mogu se prijaviti i umjetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja suosnivača. Prioritet za dodjelu jednokratne pomoći imaće oni koji su u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

Do sada je prikupljen novac za jednokratnu solidarnu pomoć za oko 150 osoba u iznosu od po 30.000 dinara bruto.

Potpisnici očekuju odgovor Ministarstva finansija Srbije od kojeg su tražili oslobađanje od plaćanja poreza pri isplati solidarne pomoći, da bi ugroženi dobili maksimalno moguću pomoć.

Narednih dana biće pokrenuta i ‘crowdfunding’ kampanja u kojoj ćemo pozvati građane Srbije, pojedince i grupe, kao i pravna lica, da doniraju sredstva Fondu kako bi što veći broj ugroženih kulturnih radnika mogao dobiti pomoć u, očigledno, produženom periodu krize“, piše u saopštenju.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img