Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiIako među najugroženjim, sektor kulture i umjetnosti i dalje bez podrške u...

Iako među najugroženjim, sektor kulture i umjetnosti i dalje bez podrške u BiH… Ja, i…

U drugom kvartalu 2020, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo 57,7 posto, Prijevoz i skladištenje 23,9 posto te Umjetnost, zabava i rekreacija 23,2 posto

Izvor: DEPO Portal

Prema novim podacima Agencije za statistiku BiH ekonomija u BiH u drugom kvartalu ove godine pala je za 9,3 posto.

Toliko iznosi pad bruto društvenog proizvoda (BDP) u periodu od aprila do kraja juna. 

Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP-a u drugom tromjesečju 2020. godine od 10,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U drugom kvartalu 2020, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Hotelijerstvo i ugostiteljstvo 57,7 posto, Prijevoz i skladištenje 23,9 posto te Umjetnost, zabava i rekreacija 23,2 posto. 

Zanimljivo je da sektor kulture i umjetnosti, koji je i po zvaničnim podacima Agencije za statistiku jedan od najpogeđenijih u BiH, uopće nije obuhvaćen programa podrške Vlade Federacije i RS-a, niti nižih oblika izvršne vlasti (kantoni, općine) u vremenu korone. 

Naprotiv, Vlada Fadila Novalića je, kao jednu od svojih prvih mjera, smanjila budžet podrške za programe iz kulture i umjetnosti. Sličan pristup imaju i ovdašnje kantonalne vlade, općine…

S druge strane, brojne evropske zemlje su ovome periodu, svjesne značaja sektora kreativne industrije, upravo u ovaj sektor ulagala dodotna sredstva kako bi održali njegovu vitalnost i perspektvu.

Ali, ovdašnje političare to ne zanima. 

Uglavnom imaju samo jedan odgovor na svako pitanje, pa i ovo u vezi gušenja i uništavanja kulture i kreativne industrije u BiH.

Ja, i….

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img