Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiJames Murdoch je spreman da otkupi veliki udio u Art Basel sajmovima

James Murdoch je spreman da otkupi veliki udio u Art Basel sajmovima

Investicija njegove firme ima za cilj da pomogne u transformiranju kompanije M.C.H. da izlaganje na sajmovima pretvori u biznis fokusiran na „platforme i zajednice koje su orijentisane ka budućnosti“

Piše: Scott Reyburn

James Murdoch, sin milijardera i medijskog mogula Ruperta Murdocha, je spreman je da preuzme značajan udio u M.C.H Grupi, švicarskoj kompaniji koja je u vlasništvu Art Basel sajmova.

Investicije Murdochove kompanije, Lupa Systems, pomoći će u transformaciji kompanije da sa poslovanja tradicionalnih evenata fokus prebaci na „platforme i zajednice orijentisane ka budućnosti,“ stoji u izjavi kompanije M.C.H. Grupe.

Ako se ove aktivnosti odobre na sastanku koji će biti održan 3.augusta, Murdochova kompanija će postati vlasnik jedne trećine dionica M.C.HGrupe.

Art Basel su osnovala tri galerista 1970. godine u švicarskom Baselu, te je kroz deceniije postao najveći i najprestižniji svjetski internacionalni sajam umjetnosti. Njegov vodeći događaj koji se odvija u junu u Baselu, a koji je prošle godine privukao 93 000 posjetitelja, postao je središte evropskog ljetnog kalendara tržišta umjetnosti. Art Basel Hong Kong, koji se inače održava u martu, omogućio je zapadnjačkim trgovcima da značajno prošire tržište savremene umjetnosti u Aziji. Art Basel Miami stekao je reputaciju zbog privlačenja američkih kolekcionara i djela novih popularnih umjetnika.

M.C.H. Grupa se suočila sa izazovnom godinom. Ovogodišnje izdanje Baselworlda, kao i izdanje za 2021.godinu, su otkazani zbog izostanka ključnih izlagača. Pandemija koronavirusa je dovela do otkazivanja sajmova u Hong Kongu i Švicarskoj, ali su obezbijedili online evente. Šta će se desiti sa okupljanjem za Art Basel Miami Beach koje je zakazano za decembar, ostaje da vidimo.

Predviđeni gubitak od prodaje u regionu za ovu godinu iznosi od 138 do 180 miliona dolara, a podaci se nalaze u godišnjem izvještaju kompanije za 2019.godinu, koji je objavljen u martu.

U izjavi kompanije M.C.H. stoji i da će dioničarima predložiti „sveobuhvatan set mjera“ da bi restrukruirali svoje dugove, što podrazumijeva i finansijsku injekciju u iznosu od 111 miliona dolara, većinski od Murdochove kompanije.

Kanton Basel-Stadt, administrativna regija kojoj pripada grad Basel, trenutno je najveći dioničar M.C.H. grupe sa ukupno 33,5% dionica, dok druge regije Švicarske imaju manje udjele. Diončari iz javnog sektora su pristali da odstupe i dozvole da Murdochova privatna kompanija Lupa Systems postane najveći dioničar.

Marc Spiegler, globalni direktor Art Basela je izjavio da će odobravanje predloženih mjera „dovesti grupu do finansijske stabilnosti u budućnosti.“ Također je pohvalio „ stručnost i umrežavanje kompanije Lupa Systems u tehnologiji, digitalizaciji i široj kulturnoj sferi.“

Murdochova privatna kompanija za investicije je osnovana 2019.godine nakon što je njegova porodica za 71,3 milijarde dolara prodala kompaniju 21st Century Fox, gdje je on bio izvršni direktor. Sa uredima u New Yorku i Mumbaiu u Indiji, Lupa Systems je kupila dionica u raznim tehnološko-medijskim kompanijama, uključujući Vice, platformu namijenjenu milenijalsima, kao i Morning Consult, kompaniju za istraživanje podataka.

Murdoch je i član odbora povjerenika Dia Art Fondacije u New Yorku i bivši direktor Sotheby’sa.

Posvećenost kompanije Lupa Systems prema M.C.H. je posljednja značajna investicija globalnog medijskog biznisa među internacionalnim sajmovima umjetnosti. 2016.godine, holivudska kompanija William Morris Endeavor Entertainment je stekla veliki udio u Frieze Art sajmu, koji se održava u Londonu, New Yorku i Los Angelesu.

Zasigurno će pružiti određenu sigurnost M.C.H. grupi nakon veoma teške godine,“ rekao je Robert Read, direktor umjetničkog sektora i privatnih klijenata londonske kompanije Hiscox, vodećeg specialisti za osiguravanje umjetnosti.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img