Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiPoljska odobrila 88 miliona Eura za izgradnju novog evropskog filmskog centra CAMERIMAGE

Poljska odobrila 88 miliona Eura za izgradnju novog evropskog filmskog centra CAMERIMAGE

„EFC Camerimage, u formi objekta koji gradimo, ispunit će 'tkivo' Toruna i pospješit će njegov razvoj“

Nova instutucija kulture bit će izgrađena u centru Jordanki u Torunu, te će biti povezana sa organizacijom Energa Camerimage internacionalnim filmskim festivalom.

Objekat koji će biti završen 2025. godine, posjedovat će festivalski centar sa prostorijom za zabavu i projekcije, a u kojem će moći boraviti između 1200 i 1500 gledaoca, foaje, konferencijske urede, ured za medije, TV studio koji će omogućavati live prijenose evenata, kao i prostorije za seminare i prezentacije, studio za filmsku produkciju, prostore za izložbe i edukacije, svlačionice, restoranski dio i urede za instutucije kulture

O osnivanju Evropskog filmskog centra Camerimage se govorilo kad je donesena odluka da se Energa Camerimage festival preseli u Torun. Organizatori nisu krili da postojeća infrastruktura ne ispunjava u potpunosti potrebe internacionalnog događaja. Nova institucija ne smije biti ograničena na pripremu festivala, već mora promovisati filmove tokom cijele godine.

Grad Torun je izdvojio 4,4 miliona Eura za ovaj projekat, što je uvršteno u višegodišnju finansijsku projekcijuu grada za period 2020. – 2050. godine. Iznos od 88 miliona Eura, od strane vlade, odobren je 30. septembra 2020. godine. U narednoj godini, institucija će dobiti 7,1 miliona Eura iz državne blagajne.

Evropski filmski centar Camerimage se prostire na 38,000 kvadratnih metara prostora koji je namijenjen za kongrese, festivale, edukacije i naučna istraživanja,“ rekao je Michal Zaleski, gradonačelnik grada Toruna. „Godine pred nama su vrijeme ispunjeno pripremnim radovima, nakon čega slijedi implementacija investicija. EFC Camerimage, u formi objekta koji gradimo, ispunit će ‘tkivo’ Toruna i pospješit će njegov razvoj. Zgrada institucije će također ispuniti područje posvećeno kulturi i umjetnosti, u kojem se već nalazi Centar savremene umjetnosti i Jordanki kulturološki i kongresni centar. Za malo više od pet godina, konačno ćemo moći ući u zdragu Evropskog filmskog centra Camerimage.“

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img