Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiPublika je sigurna, ali šta je sa izvođačima?

Publika je sigurna, ali šta je sa izvođačima?

Anna Netrebko, operska zvijezda hospitalizirana zbog COVID-19

Anna Netrebko, zvijezda ruskog soprana, hospotalizirana je zbog upale pluća uzrokovane koronavirusom.

U bolnici sam već pet dana zbog COVID-19, ali oporavljam se,“ napisala je u Instagram objavi Netrebko, i dodala: „Sve će biti u redu! Đavo nije toliko strašan kako ga opisuju!

U moskovsku bolnicu je primljena samo nekoliko dana nakon nastupa u Boljšoj teatru, sa još jednim pjevačem za kojeg se naknadno ispostavilo da je pozitivan na virus. Naučnici su pjevanje u zatvorenom prostoru okarakterisali kao jako rizičnu aktivnost, a ta vijest je uznemirila mnoge svjetske ljubitelje opere, koje su iz blizine posmatrale predstave u Boljšoj teatru.

Maxim Berin, menadžer Anne Netrebko, u telefonskom intervjuu je izjavio da se pjevačica počela osjećati loše 9. septembra, ali da je sada već u fazi oporavka.

Doktori su mi rekli da je sve uredu, što vidimo po Anninim postovima, i njenom pjevanju u bolničkoj sobi.“

Netrebko, koja inače živi u Beču, u Rusiji boravi od 6. septembra. Nastupala je, između ostalih, i 2. septembra u Moskvi, sa pianistom Denisom Matsuevim. Nakon toga, 6. i 8. septembra pojavila se u Boljšoju sa izvođenjem Verdijevog „Don Carla“ što je ujedno bilo i prvo izvođenje opera u ovoj dvorani nakon zatvaranja usljed pandemije u martu.

Pjevačica je imala zakazan i treći nastup, 10. septembra, ali je on otkazan nakon što je bas Ildar Abdrazakov dobio povišenu temperaturu. Kasnije je dobio pozitivne rezultate testa na koronavirus.

Boljšoju su odmah odreagovali i testirali sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa Abdrazakovim, rekla je Katerina Novikova, glasnogovornica teatra. Testiranje je obuhvatilo i ostale soliste koji sudjeluju u predstavi „Don Carlo“ kao i sve uposlenike koji rade iza pozornice, šminkere i kostimografe. Troje, koji su pozitivni na koronavirus, dobili su naredbu o izolaciji naredne dvije sedmice, ali Netrebko nije bila među njima.

Menadžer Berin je izjavio da se Netrebko podvrgla testiranju više puta, i svaki put je dobila negativan nalaz. Prisustvo virusa je potvrđeno tek pri hospitalizaciji.

Netrebko je iskoristila Instagram kako bi odbranila svoju odluku da se vrati na posao. Napisala je: „Imala sam dva izbora, da ostanem kući i brinem da li ću se zaraziti, ili da počnem raditi, putovati, nastupati te ujedno i rizikovati da se razbolim.“ Dodala je i da: „Bez razmišljanja sam se odlučila za drugi izbor, i ne kajem se ni zbog čega!

Ovaj incident nije prvi koji se desio u ruskim institucijama kulture otkako je predsjednik Vladimir Putin odobrio javne nastupe i izjavio da su „dobili borbu sa virusom.“

Prošlog mjeseca, Mariinsky Ballet u St. Petersburgu je otkazao sve nastupe, časove i probe, nakon što se 30 ljudi unutar baleta zarazilo koronavirusom.

Do masovnog širenja virusa je došlo uprkos tome što su usvojili veliki broj mjera kojim bi omogućili da osoblje bude sigurno, radila su se redovna testiranja, provjere temperature te je nošenje maske bilo obavezno. Slične mjere su provođene i u Boljšoju prema riječima Novikove, osim redovnog testiranja.

Druge zemlje u Evropi su također nastavile sa održavanjem javnih nastupa. U Austriji, čelnici zdravstvenog sektora su prijavili klaster od 46 zaraženih nakon operete u kojoj su nastupali studenti sa Vienna univerziteta muzike i umjetnosti.

Među zaražnima je i jedan od članova Bečke državne opere, koji je bio prisutan na eventu,“ izjavio je Bernhard Mayer-Rohonczy, glasnogovornik univerziteta. 

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img