Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiSuperblue, revolucionarna nova kompanija posvećena iskustvenoj umjetnosti, svoju prvu dvoranu otvara u...

Superblue, revolucionarna nova kompanija posvećena iskustvenoj umjetnosti, svoju prvu dvoranu otvara u Miamiu, u decembru ove godine

Superblue će otvoriti centre u SAD-u i inostranstvu, a bit će posebno dizajnirani kako bi svojom zadivljujućom umjetnošću privukli široki spektar publike

Superblue, nova revolucionarna kompanija posvećena kreiranju, prezentovanju i privlačenju publike iskustvenoj umjetnosti, najavila je otvaranje svog prvog eksperimentalnog centra umjetnosti u Miamiu, u decembru ove godine. Superblue dvorane su dizajnirane tako da mogu prihvatiti širok spektar publike i specifično su koncipirane za prezentacije radova velikih dimenzija koji zadivljuju i privlače posjetioce kao umjetnost za sebe. Miami, globalna destinacija sa zajednicom koju zanima živopisna umjetnost, prvi je od nekoliko gradova u kojima će Superblue otvoriti centre dodajući kulturološkom pejzažu jednu novu vrstu dvorane, što će privući i publiku zainteresovanu za iskustvenu umjetnost globalno.

Superblue je stvoren kao odgovor na brzorastuće interesovanje publike za iskustvenu umjetnost i potrebu umjetnika da rade izvan područja uobičajenih praksi. Nova kompanija je pionir bez presedana za umjetnike koji predstavljaju svoja djela – i za publiku koju privlače tim djelima – izvan tradicionalnih okvira muzeja i komercijalnih galerija. S dugoročnim instalacijama, Superblue centri iskustvene umjetnosti omogućavaju istovremene prezentacije više djela velikih dimenzija kao i interaktivnih radova – nudeći posjetiocima brojne mogućnosti za transport u više svjetova pri samo jednoj posjeti. Kroz svoj rad, umjetnici Superbluea kataliziraju angažman s najvažnijim pitanjima našeg vremena i provociraju nove i transformativne načine razumjevanja nas samih, i naše veze sa svietom.

Superblue radi sa umjetnicima među koji su među pionirima i vodećim praktikantima iskustvene umjetnosti, i koji odražavaju širok spektar umjetničkih praksi i iskustava. Među njima su Nick Cave, Mary Corse, Es Develin, DRIFT, Simon Heijdens, Jeppe Hein i mnogi drugi. Najvažnija stvar Superblueovog modela je uvođenje inovativnog kompenzacijskog sistema za umjetnike, koji im omogućava stalne honorare od prodaje karata za njihove prezentacije u Superblue dvoranama. 

Također, Superblue djeluje kao advokat i agent umjetnicima jer kreira prilike sa kojima će proširiti doseg njihove umjetnosti kroz saradnju sa muzejima, kolekcionarima, festivalima vizuelnih i izvođačkih umjetnosti, arhitektima i općinama. 

Kompaniju su osnovali Marc Glimcher, predsjednik i izvršni direktor Pace galerije i Mollie Dent-Brocklehurst, bivša predsjednica Pace galerije u Londonu, koja trenutno obnaša funkciju kreativne direktorice. Christy MacLEar je izvršna direktorica kompanije, a Emerson Collective, organizacija društvenih promjena koju vodi Laurene Powell-Jobs, je također suosnivač Superbluea. Ovaj tim je vrlo stručan u umjetnosti, tehnologiji, poslovanju i društvenom uticaju. 

Radimo sa umjetnicima koji stvaraju zadivljujuća djela, koja ruše granice iskustvene umjetnosti već decenijama, a sada, sa brzorastućim brojem umjetnika koji rade u ovim medijima, i njihovom popularnosti koja nekontrolisano raste, postalo je jasno da se rodila potrebna za jednom totalno novom vrstom kompanija kako bi unaprijedili njihovu praksu i odgovorili na ogromno interesovanje javnosti. Superblue predstavlja potrebnu evoluciju i disrupciju umjetničkog ekosistema, pružajući umjetnicima resurse koji su im potrebni kako bi realizovali njihove najambicioznije ideje i privukli publiku na način na koji su oni to zamislili,“ rekao je Glimcher.

Dolazak novih tehnologija je podstakao ubrzan rast broja umjetnika koji su inovativni radovima utemeljenim na iskustvu u protekloj deceniji i u potpunosti izmislili novi način na koji mi shvatamo umjetnost,“ rekla je Dent-Brocklehurst. 

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img