Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiSve ostaje u porodici: Kćerka Charles Saatchija u Londonu otvara veliku galeriju

Sve ostaje u porodici: Kćerka Charles Saatchija u Londonu otvara veliku galeriju

Phoebe Saatchi Yates u saradnji sa suprugom i svojim ocem otvara galeriju koja se prostire na 10,000 m² i bit će fokusirana na „nepoznate“ umjetnike.

Dvadesetšestogodišnja kćerka Charlesa Saatchija, nekadašnjeg maga oglašivačke industrije i kolekcionara, nastavlja sa porodičnim biznisom i 15. oktobra otvara ogromnu galeriju, na 10,000 m², u srcu Mayfaira.

Uz pomoć svog oca, nesputana zbog Brexita i pandemije koronavirusa, Phoebe Saatchi Yates i njen suprug Arthur Yates pripremaju se za pokretanje ovog projekta već tri godine. 

Za razliku od mnogih, planiraju se fokusirati na „nepoznate“ i „neviđene“ talente, radije nego na „izvikane“ savremene majstore – iako će nova galerija prodavati djela sekundarnog tržišta iz privatnih kolekcija. Rane postavke će podrazumjevati radove Roberta MotherwellaAnselma Kiefera i Yayoi Kusama.

Galerija će zastupati mnoge odabrane umjetnike, prema riječima Yates, i predstavit će prvu izložbu posvećenu švicarsko-britanskom umjetniku Pascalu Senderu, koji je za ovu izložbu pripremio 19 slika u cjenovnom rangu od 50,000 funti pa naviše. Sender, koji je nekadašnji učenik Peter Doinga pri akademiji Düsseldorf, kreirao je i aplikaciju za izložbu kako bi se radovi mogli pogledati i virtualno.

Željeli smo očuvati priču Saatchija o prikazivanju i prodaji radova mladih umjetnika, ali razlika je ta što želimo ostati sa njima dugoročno, i pomoći u njegovanju njihovih karijera,“ objasnila je Saatchi Yates. Prostor posvećen novim talentima će zauzimati 60% galerije. „Ideja da im pružimo kompletne prezentacije je zaista važna, mladi umjetnici ne dobijaju inače priliku da izlažu na ovaj način,“ dodala je.

Supružnici su godinama radili sa starijim Saatchijem na njegovoj kolekciji, a i novi poduhvat je svakako u saradnji sa njim. „Uloga mog oca je bila da nas vodi kroz kompletan proces, kao što me je vodio kroz cijeli život. Pomogao nam je u stvaranju programa i podučio nas svim elementima svijeta umjetnosti od prije, tako da možemo da kršimo sva pravila,“ rekla je Saatchi Yates.

Galerija Charles Saatchija, koja izlaže i promovira radove iz njegove lične kolekcije, nakon prošlogodišnjeg poslovnog sunovrata i pada broja posjetilaca, postala je neprofitna organizacija. Nekadašnji oglašivački mag je nedavno izjavio da je povratio kontrolu nad poslovanjem galerije, iako je Johan Eliasch, švedski milijarder, imenovan vodećim povjerenikom koji će upravljati poslovanjem.

Što se tiče otvaranja galerije za vrijeme pandemije, Saatchi Yates ne vidi tu nikakvu smetnju. „Ne možete staviti cijeli svoj život na čekanje,“ rekla je. „Ono što mi pokušavamo uraditi sa galerijom je početak nečega za šta se nadamo da je novi način gledanja na svijet. Izuzetno je lijepo raditi nešto zaista pozitivno u najčudnijoj godini koju smo doživjeli.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img