Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiU oktobru će biti objavljeno pet najboljih britanskih muzeja

U oktobru će biti objavljeno pet najboljih britanskih muzeja

Odabrani muzeji će međusobno podijeliti 200,000 funti nakon što je Fond umjetnosti ponovno pokrenuo nagradu „Muzej godine“ kao odgovor na borbu sa krizom uslijed koronavirusa

Izvor: The Art Newspaper

Fond umjetnosti Velike Britanije mijenja format nagrade „Muzej godine“ za izdanje 2020.godine kao odgovor na izazove zbog zatvaranja institucija uslijed koronavirusa. Nagradni fond je povećan sa 140,000 funti na 200,000 funti, što ga čini najvećom svjetskom nagradom za muzeje.

Druga velika promjena je što ove godine neće biti samo jedan pobjednik, već će 5 muzeja podijeliti nagradu na jednake dijelove. Ova promjena prati skorašnja dešavanja u Velikoj Britaniji, gdje se novac od nagrada dijeli među finalistima. Prošle jeseni, nagrada za književnost Booker su dobila dva pobjednika, a četiri finalista za nagradu Turner su insistirali na tome da svi finalisti podijele nagradu. Ovogodišnja dodjela Turner nagrada je, nažalost, otkazana zbog koronavirusa.

Prijave za dodjelu nagrade „Muzej godine“ su zatvorene 13. februara, mjesec dana prije potpunog globalnog zatvaranja. Finalisti su trebali biti objavljeni u aprilu, a ceremonija dodjele se trebala održati u julu. Raspored je, naravno, izmijenjen te će pet dobitnika biti objavljeno 12. oktobra 2020.godine.

Iako bi inače žiri putovao i obilazio sve muzeje koji se takmiče, glasnogovornik Fonda umjetnosti je rekao da ove godine to neće biti moguće. Muzeji će biti ocjenjeni na osnovu njihovih aplikacija prije koronavirusa.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img