test

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiUnited We Stream dolazi na Balkan

United We Stream dolazi na Balkan

Balkan se pridružuje globalnoj streaming zajednici

United We Stream je live-stream platforma koja paralelno sa emitovanjem programa prikuplja sredstva za razvoj i podršku muzičkoj industriji, noćnoj ekonomiji i simbioznim kulturnim organizacijama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. United We Stream Balkan predstavit će neke od najznačajnijih i jedinstvenih lokacija u glavnim gradovima regije. Jednom sedmično, digitalni posjetitelji imat će priliku uživati u visokokvalitetnom live-streamu koji se sastoji od pet sati selektovanog muzičkog programa koji dijelom predstavlja aktuelne aktere lokalnih scena iz pet različitih zemalja.

Stručni odbor za ovu regiju će biti BAM-C (Balkan Advanced Music Conference) koji će koordinirat cjelokupne produkcijske procese, a pomoći će i kompletnoj strategiji za održivost inicijative iz svoga sjedišta u Sarajevu.

Goethe-Institut također prepoznaje važnost i potencijal objedinjenja, kao i značaj kulturnog utjecaja ove inicijative, te podržava njen razvoj u pojedinim zemljama.

Klupska kultura koja je zamišljena i nastala u izolaciji vratila se svojim korijenima. Za samo 9 mjeseci, takozvana „godina pandemije“ izbrisala je većinu uspostavljenih poslovnih modela i rituala iz gotovo svih aktivnosti vezanih za polje kulture i umjetnosti. Muzički svijet se okrenuo naopako i iznjedrio nove – nikad prije zamišljene – poduhvate i saradnje. Trenutno stanje je proizvelo ogroman i nemjerljiv gubitak na svim poljima u kulturnom sektoru gdje je zajednica velika, ali podrška gotovo nevidljiva. Stoga ovaj projekat ne predstavlja novo normalno ili alternativu za “živa” iskustva, ovo je privremeno svjetlo na kraju tunela koje će pokazati jasan smjer u doba neizvjesnosti. To je ono što UWS model čini esencijalnim u ovom trenutku.” – kaže Mersel Bujak, regionalni koordinator UWS-a za Balkan.

Na globalnom nivou vlade su pogođene suštinskim problemima, pa je kultura i dalje na samom dnu liste njihovih prioriteta. Međutim, nije trebalo dugo da domišljati i aktivni članovi kulturnih zajednica u Berlinu krenu u akciju. Za sedmicu dana osnovan je United We Stream (UWS). Streaming platforma na kojoj se prikupljao novac za klubove, prilika da se čuje glas onih kojima je to najpotrebnije. Od 18. marta 2020. godine do sada uspjeli smo ujediniti 92 grada, 363 lokacije, 1800 umjetnika i 300 prijenosa uživo, prikupivši 1,5 miliona eura usmjerenih za podršku kulturnom i klubskom sektoru. Sa nedavnim streamovima iz Azije, Švedske, Australije, Londona, Pariza i Madrida, United We Stream polako postaje najveći virtelni klub na svijetu.“- Danaja Dogaja Volk, Globalna koordinatorica UWS Berlin.

Sljedeća stanica je Balkan. Dom bogate muzičke historije i inovativnih festivalskih iskustava koji je ušao u srca mnogih ljubitelja muzike i putnika širom svijeta. Ovog puta “Balkanci” se ujedinjuju u misiji da podrže svoju festivalsku i klupsku scenu.

Goethe-Institut prepoznaje važnost modela United We Stream, kao i ambicije i strast lokalnih scena, te je odlučio velikodušno podržati ovu inicijativu za razvoj u balkanskim regijama. U prvoj fazi bit će uključene Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija. Goethe Institut je jedan od pokretača i od samog početka presudna podrška United We Stream-a u mnogim globalnim regijama. Ovog puta svoju podršku pruža i Balkanu.

Ideja programa za regionalne pratioce, kao i za sve one širom svijeta, jeste uživanje i upoznavanje uz nove interpratore muzike, umjetnosti i kulture sa Balkana, putem live streaminga na web stranici, kao i na društvenim platformama. United We Stream Balkan će biti besplatan, ali donacije su dobrodošle putem crowdfunding kampanje. 

Sav prihod pomoći će u podršci najboljim predstojećim muzičkim poslovnim modelima, idejama i inicijativama širom Balkana, a također će i osigurati finansiranje za fond “Save the Blue Heart of Europe“.

Balkanske rijeke, poznate kao evropsko “plavo srce”, suočavaju se s naletom izgradnje malih hidroelektrana, uključujući zaštićena područja sa planovima za izgradnju 3.000 brana u regiji. “Spasimo plavo srce Evrope’’ kampanja je koja štiti posljednje preostale slobodno tekuće rijeke Evrope. Cilj kampanje je predočiti hidroenergiju kao neodrživu energiju koja prijeti lokalnim zajednicama, biološkoj raznolikosti, šumama i našoj klimi za kratkoročni ekonomski dobitak. Kampanju Plavo srce i lokalne partnere na terenu podržava široka mreža lokalnih riječnih aktivista čija je namjera ujediniti balkanske nacije u njihovoj borbi za slobodne rijeke, ljudska prava i životnu sredinu. 

Pridružite nam se na putovanju sa United We Stream Balkan kako bismo ponovo oživjeli i zaplesali u ritmu muzičkog pejzaža balkana. Zajedno možemo pokazati svoju otpornost i strast u želji da stvaramo, ali prije svega da opstanemo.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img