Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiVlasnik Regal bioskopa zatvara sve dvorane u SAD i Velikoj Britaniji a...

Vlasnik Regal bioskopa zatvara sve dvorane u SAD i Velikoj Britaniji a 45,000 radnih mjesta postaje upitno

Ne mogu privući posjetioce bez cijelog niza novih filmova. Kašnjenje James Bonda je ogroman udarac za bioskope

Stanje industrije zabave je postalo alarmantno nakon što su iz britanske kompanije Cineworld, koja je vlasnik Regal bioskopa u SAD, najavili da će privremeno zatvoriti svih 663 bioskopa u SAD i Velikoj Britaniji. Ova odluka će pogoditi 40,000 uposlenika u Americi i 5,000 u Velikoj Britaniji.

Lanac bioskopa je ljetos djelimično otvorio svoja vrata u SAD-u i Evropi, ali otprilike 200 bioskopa, pretežno u Californiji i New Yorku, zatvoreno je od početka pandemije.

Ova vijest je uzdrmala dionice Cineworlda. U ponedjeljak, kada se londonska berza otvorila, pale su za 60%. 

Iz kompanije su rekli da ne mogu privući posjetioce bez cijelog niza novih filmova. Ova vijest je stigla nakon što su iz filmskog studija Metro-Goldwyn-Mayer objavili da će odgoditi premijeru novog James Bond filma pod nazivom „Nije vrijeme za smrt“, koje je bilo najavljeno za ovu jesen, za april naredne godine, što je već drugi put da se premijera odgađa zbog pandemije.

Mooky Greidinger, izvršni direktor Cineworlda je za Sky News izjavio da odgode premijera mnogih filmova, uključujući Mulan, Black Widow, Wonder Woman 1984, kao i novog James Bonda, znače da kompanija nema ništa novo za ponuditi posjetiocima.

Jako je loša odluka filmskog studija da ovako pomjera datume premijere,“ rekao je Greidinger.

Dodao je kako smatra da je kompanija mogla otvoriti bioskope sa dobrim zdravstenim i sigurnosnim mjerama, i dočekati posjetioce, te je naveo film „Tenet“ kojeg je režirao Christopher Nolan, kao najznačajniju premijeru ove godine. Film je zaradio više od 300 miliona dolara globalno, a od toga je samo 45 miliona dolara unutar SAD-a. 

Odgode premijera filmova koje bi, da nije pandemije, zasigurno bili blockbusteri, nanose štetu bioskopima širom svijeta. Tim Richards, izvršni direktor Vue International, rekao je da su filmski studiji previše orijentisani na Ameriku, ne uzimajući u obzir otvaranja bioskopa u Evropi i Kini. „Borimo se. To je pravi termin za ovo što prolazimo,“ rekao je za Richards.

Greidinger nije precizirao kada bi se Cineworld i Regal bioskopi mogli ponovo otvoriti. „Možda za dva mjeseca, možda i kasnije,“ rekao je.

Kompanija Cineworld je u septembru prijavila gubitak u iznosu od 1,6 milijardi dolara na osnovu poreza, u prvoj polovini 2020. godine. U totalu, kompanija upravlja sa 780 bioskopa i ostavlja oko 100 otvorenih lokacija u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Prošle godine, 90% prihoda kompanije generirano je iz SAD-a i Britanije.

Prilikom obraćanja zaposlenima u Britaniji, Greidinger je rekao: „Nažalost, ne možemo upravljati bez odgovarajućeg protoka proizvoda, i tužno je da vi, kao i ja, vidimo da se broj publike smanjuje na male, neodržive razine, a kašnjenje Bonda je bilo ogroman udarac za nas.“

Nije rekao šta će se desiti sa radnim mjestima. Britanska vlada je najavila novi program podrške zaposlenja, u okviru kojeg bi zaposlenici i vlada dijelili troškove dopunjavanja plata zaposlenih čije je radno vrijeme reducirano. Ovim programom će zamijeniti trenutni, velikodušniji program „radnika na čekanju“ koji završava krajem mjeseca. Ponavljajući izjave kritičara novog plana vlade, Greidinger je osoblju rekao, zbog velikog finansijskog tereta na poslodavce, da „plan nije funkcionalan za nas jer nemamo skoro pa nikakve prihode.“

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img