Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiZašto sponzorisati umjetnost?

Zašto sponzorisati umjetnost?

Sponzorstvo umjetnosti može donijeti i neočekivane koristi

Kakvo pitanje! A toliko predivnih razloga za isto, toliko poslovnih benefita, toliko odličnih primjera!

Za svaku poslovnu potrebu koju navedete, sigurni smo da u umjetnosti možemo pronaći isplativu priliku za sponzorstvo, kako bi se ispunile te potrebe i možda i premašila očekivanja.

Sponzorstvo opisuje odnos između kompanije i umjetničke organizacije ili pojedinačnog umjetnika, gdje sponzor plaća novčanu naknadu, ili bilo kakvu drugu naknadu za komercijalne koristi. To je više od pukog prikupljanja sredstava, tu se razvija partnerstvo između umjetničkih organizacija i kompanija. Zajednički rad donosi dodatnu vrijednost umjetničkom događaju, gdje njegov uspjeh sponzoru donosi istinske poslovne koristi.

Šta sponzorisati?

Razmislite o svojim klijentima ili ciljanoj publici. Za koju vrstu umjetničkih aktivnosti su zainteresovani? Ako je glavni klijent vašeg biznisa iz lokalne zajednice, zašto ne istražite koji to događaj daje priliku da pokažete svoj profil baš toj zajednici, poput lokalnog festivala, na kojem svoj proizvod ili uslugu možete predstaviti na društveni način i komunicirati sa svojim klijentima/potencijalnim klijentima u njihovo slobodno vrijeme? Možete se i približiti svojoj lokalnoj zajednici ako se uključite u sponzoriranje programa u već efikasnim lokalnim umjetničkim organizacijama. Sve više kompanija i organizacija stavlja umjetnost na dnevni red svojih investicijskih programa. Pokazalo se da partnerstvo sa umjetničkim organizacijama donosi rezultate u edukaciji, razvoju zajednice i regeneraciji.

Iskoristite sponzorstvo maksimalno!

Bitno je naknadu koju plaćate za sponzoriranje događaja uzeti u obzir samo kao početak – razmislite šta možete doprinijeti tom eventu da bi konkretno iskoristili svoje učešće? Neki poslovni sponzori svoje marketinške resurse za oglašavanje stave na raspolaganje promociji događaja, pomažu u odnosima s medijima kako bi se osigurao viši profil, dok drugi pružaju odgovarajuće proizvode ili usluge koji doprinose uspješnosti događaja.

Je li vrijedilo?

Jako je važno procijeniti sve sponzorske aktivnosti koje radite. Sponzorstvo umjetnosti može donijeti i neočekivane koristi. Možda ste krenuli u razvoj jedinstvenih situacija za umrežavanje i korporativno gostoprimstvo, ali u fazi evaluacije saznate da ste uspjeli motivisati i zainteresovati osoblje, povećati prodaju ili promijeniti percepciju potrošača.

Odluka da se stavi vrijednost na stvari poput uredništva, direktne pošte, sponzoriranih brendiranih oglasa, oglasa u programima, prikupljanja podataka i sl. također može biti korisna vježba koja opravdava dalje ulaganje u umjetničko sponzorstvo. 

Ne zaboravite na osoblje!

Jedna od nedovoljno iskorištenih potencijalnih vrijednosti podrške umjetnosti je prilika da se u projekat uključi i osoblje.

Iako 80% kompanija obezbijedi ulaznice na događaje za svoje osoblje, samo 1 od 3 pruže priliku osoblju da volontiraju na neki način. Samo 15% kompanija ohrabruje osoblje da mentoriraju umjetničku organizaciju ili individualca. Mentorstvo može biti odličan način da se pruži svježa perspektiva na njihove dnevne poslove. 

Naprimjer, rad na marketingu umjetničkog događaja može biti sjajan način korištenja ličnih vještina na nov način i oživljavanje ključnog osoblja. 

Za mnoge sponzore umjetnosti, njihovo sudjelovanje je ključno za uticaj na klijente i interakciju sa njima u slobodno vrijeme. Sve nas redom bombardiraju marketinškim porukama bili mi u uredu, ili kod kuće ispred televizora. Ali kad ste posjetili predivnu umjetničku izložbu, primjetili te da su vaše omiljene novine sudjelovala u organizaciji iste – pa to će se lijepo odraziti za ne?

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img