asd

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
DogađajiU sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum otvorena dokumentarna izložba "60 godina Festivala MESS"

U sarajevskoj galeriji Collegium Artisticum otvorena dokumentarna izložba “60 godina Festivala MESS”

Izložba nastala kao izraz težnje da se prikaže sva grandioznost divne ideje koja traje već 60 godina u kontinuitetu

Izložba čije su autorice članice direkcije festivala, Ira Isović i Hana Bajrović, sastoji se od fotografija, postera i dokumenata svih izdanja festivala, od 1960. do 2020., postera programa Modul Memorije te postera produkcija, a izložba sadrži i knjige koje su izdate u okviru MESS biblioteke.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESSNihad Kreševljaković, istakao je da izložba sadrži materijale koji su sastavni dio, ne samo historije bosanskohercegovačkog teatra, već i historije evropskog teatra.

“Prije 60 godina Festival MESS započeo je svoje dugo putovanje kroz vrijeme. Na tom putovanju, MESS se suočavao s različitim situacijama, transformacijama, izazovima, napadima, kritikama i pohvalama, ali je sve njih preživio i nadživio”, kazao je Kreševljaković te podsjetio da je festivalska arhiva ozbiljno devastirana početkom agresije na BiH, tako da je puno materijala za izložbu skupljeno naknadno, kroz privatne arhive prijatelja i prijateljica festivala.


Govoreći o značaju festivala MESS, dugogodišnji festivalski prijatelj i učesnik, Sulejman Bosto, naglasio je da je ponosan što pripada MESS porodici i da je teatar kroz Festival MESS pokazao svoju apsolutnu nužnost.

“Još od svojih studentskih dana kroz MESS sam učio zajedno sa svojim kolegama. MESS je gigantska umjetnička škola, a upravo to MESS iskustvo je apsolutni dobitak i za umjetnost i za grad. Hvala MESS-u što nas kontinuirano uči šta je teatar i što nam servira najbolje teatarske proizvode iz cijelog svijeta”, naveo je Bosto.

Jedna od autorica izložbe, Ira Isović, istakla je da je izložba nastala kao izraz težnje da se prikaže sva grandioznost divne ideje koja traje već 60 godina u kontinuitetu.

“Htjeli smo pokazati sve ono što je MESS prolazio u svom šezdesetogodišnjem postojanju. Izvući na svjetlo dana i osvijetliti cijelo more dokumenata koji su godinama stajali negdje po ćoškovima, a koji prikazuju sve faze kroz koje je MESS prošao u svom postojanju i stvarni život festivala”, kazala je Isović.

Dodala je da je ova postavka također dokaz ljepote i vitalnosti kulturnog projekta koji čini most između epoha i generacija, ideja i realizacije, teškoća i entuzijazma, ljudi i država cijelog svijeta.

O ovom jubileju govorila je i Hana Bajrović:

“Uvidom u sačuvanu arhivu MESS-a koja je dobrim djelom ovdje pred vama, nameće se slika o neke tri faze kroz koje je do sada prošao naš Festival: od osnivanja do 1992, od početka opsade do 1997. godine i od 1997. do danas. Pozivamo vas da zajedno s nama prošetate kroz 60 godina dugu historiju našeg festivala”, kazala je Bajrović.

Izložba je otvorena do 28. oktobra svakog radnog dana od 10 do 18 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati.
 

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img