Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiSorrento 2021: Prestižna međunarodna nagrada za najbolju umjetničku instalaciju ove godine je...

Sorrento 2021: Prestižna međunarodna nagrada za najbolju umjetničku instalaciju ove godine je otišla u ruke naše Edine Selesković

Instalacija „Think Freedom“ započela je 2015. godine u Sarajevu, i odatle započela svoju globalnu turneju, dokazujući da umjetnost može započeti dijalog u regiji, Evropi ali i širom svijeta

Umjetnica Edina Selesković osvojila je prestižnu međunarodnu nagradu „Primio Arbiter Fata Verde SyArt 2021“ za najbolju umjetničku instalaciju ove godine. Nagradu je uručio gradonačelnik grada Sorrenta. Selesković je instalaciju „Think Freedom“ otkrila na međunarodnom festivalu savremene umjetnosti – SyArt Sorrento Festival u Italiji.

Izbor umjetnika iz cijelog svijeta, na sada već petom izdanju, pruža savremen ugođaj jednom od najljepših gradova na mediteranskoj obali na impresivnom spomeniku kulture – Vili Fiorentino.

 Vila Fiorentino je jedno od najviše fotografisanih mjesta na svijetu, a veliki je izazov za bilo kojeg savremenog umjetnika, posebno za umjetničke instalacijske projekte poput „Think Freedom“ je da ga obogate savremenom umjetnošću.

Umjetnici iz Italije, Indonezije, Irana, Egipta, Poljske, Španije, Bosne i Hercegovine, Turske, Slovačke, Japana, Rusije, Austrije i Srbije pričaju priče, opisuju mjesta, ljudska putovanja u čijem je središtu čovjek. U vremenima velikih preobražaja, umjetnici stvaraju tragove, redekoriraju i grade univerzalan dom za sve nas.

Sorrento je postao 13. grad domaćin instalacije ‘Think Freedom.’ Zaista sam impresionirana gradom i festivalom, ali i divnom ljudima koji razumiju, svako na svoj način, poruku i važnost slobode. Beskrajno sam sretna što tako važna nagrada kao što je Fata Verde SyArt 2021 za najbolju instalaciju ove godine odlazi u Bosnu i Hercegovinu. To je veliki podsticaj ali i odgovornost kad je u pitanju moj rad u budućnosti,“ rekla je Selesković.

Instalacija „Think Freedom“ započela je 2015. godine u Sarajevu, i odatle započela svoju globalnu turneju, dokazujući da umjetnost može započeti dijalog u regiji, Evropi ali i širom svijeta. „Think Freedom“ podrazumijeva skulpturu, instalaciju, performans, osvjetljenje, riječi, i nove globalne komunikacijske tehnologije, povezujući tako mlađe generacije sa univerzalnom moći umjetnosti. Putovanje instalacije će se nastaviti po Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji, sve do finalne destinacije koja je New York 2025. godine.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img