asd

Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
KolumnaHrvatski muzeji zjape prazni, zbog koronakrize bilježe pad posjetitelja od čak 80...

Hrvatski muzeji zjape prazni, zbog koronakrize bilježe pad posjetitelja od čak 80 posto

Arheološki muzej Istre, godinama prvak posjećenosti, svakog tjedna gubi gotovo 150 tisuća eura

Piše: Patricia Kiš Trebovc

Hrvatski muzeji bilježe milijunske gubitke i strmoglavi pad posjetitelja, zabilježio je Muzejsko-dokumentacijski centar.

“Kako kulturni turizam nosi 40% sveg turizma u Europi, bilo je za očekivati da će se i u periodu “novog normalnog” trend pada broja turista snažno odraziti na posjećenost i prihode muzeja. Iako ćemo tek početkom 2021. moći točno odrediti dimenzije pomora broja posjetitelja, podaci o posjećenosti pet muzejskih kuća, koje godišnje privuku trećinu svih posjetitelja, govore da je u ljetnim, turistički najjačim mjesecima srpnju i kolovozu, zabilježen pad od 79,18 posto.”

Konkretno u brojkama, kako navodi Maja Kocijan, koja je na čelu MDC-a: “Dubrovački muzeji 2019. u srpnju i kolovozu imali su 84.480 posjetitelja, a ove godine 18.197, ili minus od 78,4%. Muzej grada Splita prošle je godine u dva mjeseca u srcu sezone zabilježio 99.761 posjetitelja, a 2020. godine 15.589, ili pad od 84,3%. Arheološki muzej Istre, godinama apsolutni šampion posjećenosti, ovog je ljeta izgubio 55,6% posjeta i pao u ljetnim mjesecima sa 247.344 na 109.687”.

Dobar pokazatelj je i zagrebački, globalno najpopularniji muzej, onaj prekinutih veza, kojem je korona “pojela” 85,9% posjetitelja, od prošlogodišnjih 34.045 posjetitelja u srpnju i kolovozu pali su na 4788.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, kaže kako je ovaj muzej na svim svojim lokalitetima prošlog ljeta u srpnju i kolovozu zaradio na ulaznicama 8,4 milijuna kuna, a ove godine u istom razdoblju 4,5 milijuna. Gubitak od gotovo četiri milijuna znači da je ovaj agilni muzej ovoga ljeta gubio svakog tjedna gotovo 150 tisuća eura.

Podaci će, nažalost zaključuju, na kraju godine biti još sumorniji. 

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img