Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiIvan Karl, sekretar za kulturu Beograda: Belef će postati jedan od najvećih...

Ivan Karl, sekretar za kulturu Beograda: Belef će postati jedan od najvećih festivala ne samo u Beogradu nego i šire

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda: Veliki broj naših sugrađanki i sugrađana neće putovati, zbog pandemije, i imamo potrebu da im tokom leta ponudimo raznovrsne kulturne sadržaje

Beogradski letnji festival (BELEF) je međunarodni festival koji u julu i avgustu objedinjuje pozorište i ples, vizuelne umetnosti i muziku. Predstavlja inovativne umetničke programe na beogradskim trgovima i ulicama, pozorišnim i drugim dvoranama u gradu.

Festival se održava u produkciji i oganizaciji BELEF centra.

Pod sloganom Novi početak, BELEF ima dva dela, od kojih je prvi – nazvan Beogradska letnja scena, održan od 27. juna do 10. jula ponudivši pretežno pozorišni program, dok je drugi – Beogradske letnje noći, najavljen od 17. jula do kraja avgusta, a ponudiće veliki broj koncerata i drugih muzičkih događaja.

Članica Odbora Belefa Milena Trobozić Garfild, pozorišna, filmska i TV producentkinja, ističe da novi koncept ovog festivala ima tri glavna cilja: da proširi kulturnu ponudu Beograda kao evropske metropole, da se izađe iz zatvorenih prostora i kreira ambijentalni događaj koristeći simbole Beograda – tvrđavu, reke i Ušće, kao i da se produži pozorišna sezona posle manjeg obima rada teatara i smanjenog broja publike tokom pandemije korona virusa.

„Festival znači praznik. Mi smo želeli, da upotrebim reči Hemingveja o Parizu, da od Beograda tokom Belefa napravimo pokretni praznik, jedan festival koji šeta gradom“, rekla je Milena Trobozić Garfild na konferenciji za novinare 4. juna u Skupštini Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je, pored slogana Novi početak, slogan ovogodišnjeg Belefa i Beograd živi.

Prema njegovim rečima, ovo zaista jeste novi početak festivala, koji je osnovan u teško vreme sankcija 1992. godine i tokom vremena menjao koncepciju.

„Posle korone i svega što se događalo smatramo da nam treba drugačija koncepcija i da treba više novca i više energije da uložimo u organizaciju Belefa. Na prvom mestu, veliki broj naših sugrađanki i sugrađana neće putovati, zbog pandemije, i imamo potrebu da im tokom leta ponudimo raznovrsne kulturne sadržaje“, rekao je Vesić. „Želimo da posle zatvaranja koje je trajalo, s prekidima, skoro 16 meseci, Beograd ponovo počne da živi, da na svakom koraku imamo različite kulturne sadržaje. Naša publika je željna kulture“, dodao je Vesić. Kako je istakao, Beograd je to zaslužio, prešao je 50 posto vakcinisanih kao prvi u Srbiji.

Sekretar za kulturu Beograda Ivan Karl istakao je sinergiju organizatora i učesnika Belefa i ustanova kulture.

„Ovo je kolektivni napor da jednu manifestaciju koja traje gotovo 30 godina preporodimo, da joj damo novi život. Belef će postati jedan od najvećih festivala ne samo u Beogradu nego i šire, jer traje dva meseca i račva se u dva toka – Beogradska letnja scena, koja je inicirana prošle godine i Beogradske letnje noći, kao logični nastavak“, rekao je Karl.

Kako je dodao, „Grad je uspeo da sve svoje manifestacije kulture održi, u onoj meri u kojoj je korona dozvoljavala“.

„Uspeli smo da ih sačuvamo i održimo kontinuitet, da u nekim segmentima budemo čak jedini u svetu sa festivalima na konvencionalan način, s publikom i gostima, da time pošaljemo poruku da je to pokazna vežba kako može da se radi u uslovima koji su u nekim segmentima veći od života. Ostaće zabeleženo da je Grad Beograd u ovo teško vreme napravio neke velike stvari na polju kulture. I novim Belefom Grad Beograd šalje poruku da je zajednički rad jako važan i da dovodi do toga da kultura pobeđuje“, naglasio je Karl.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog letnjeg festivala je Skupština grada Beograda. 

Odbor 29. Beogladskog festivala BELEF 2021 čine:

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda, predsednica odbora

Ivan Karl, sekretra za kulturu grada Beograda

Gordana Goincić, podsekretar za kulturu grada Beograda

Milena Trobozić Garfild, pozorišni, filmski i TV producent

Jordan Cvetanović, dramski autor i dramaturg

Festival su podržali: Erste BankAir SerbiaLasta i Beo Kom Servis

Više o Belefu na www.belef.org

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img