Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
KolumnaLadies and Gentlemen, Welcome to the Revolution!

Ladies and Gentlemen, Welcome to the Revolution!

Evo letnje zagonetke producentima i upravama pozorišta: kako da i vi prebrodite pandemijske muke, svoju predstavu iz gledališta i sa dasaka prenesete u HD, osvojite milionsko gledalište i zaradite značajne pare? Može se!!!

Piše: Milena Trobozić Garfield

Na Dan nezavisnosti, 4. jula, kompanija Disney je na svojoj streaming platformi Disney Plus emitovala mjuzikl Hamilton. 

Najveći broadwayski hit u poslednjoj deceniji, rep mjuzikl o nastanku nezavisne Amerike, očevima koji su je osnovali (Founding Fathers), borbi protiv Engleske (Revolutionary War), nezavisnosti (independence), prvom ministru finansija Aleksandru Hamiltonu, imigrantu sa Kariba i federalnim rezervama.

Emitovanje ovog mega hita bilo je predviđeno za oktobar 2021. godine i to u biskopima, pre života na Disney Plus platformi, ali je korona ubrzala stvari. Sasvim simbolično i strateški promišljeno, Hamilton je doživeo svoju digitalnu premijeru na Dan nezavisnosti.

2020., usred pandemije, usred političke krize, usred demostracija za prava Afroamerikanaca (Black Lives Matter), usred podeljene Amerike, urušenih institucija, glumci Hamiltona, predstavnici svih američkih manjina, pevali su songove o nastanku institucija i zakonima, najpopularnije songove ovog nezapamćeno popularnog mjuzikla.

I tako je Hamilton in HD u doba korone zamenio vatromet, roštilj i druženje s rodbinom, uobičajeni način proslave ovog najvećeg američkog nacionalnog praznika.

Do sada objave na društvenim mrežama pokazuju da su neki ljudi tokom praznika dva ili tri puta gledali ovaj mjuzikl od puna tri sata.

Oni koji su imali sreću da ga gledaju na Broadwayu kažu da su pojedine scene i interpretacije glumaca mogli i bolje da vide zbog krupnih planova.

Rep mjuzikl Hamilton je nastao u doba Obamine ere 2016. po ideji, tekstu i na muziku Lin Manuela Mirande, koji je postao najveća zvezda Broadwaya, a biće i najveća zvezda Disneya. 2016. godine Hamilton je osvojio 11 Tony nagrada i Pulicera u kategoriji dramskih tekstova. Bio je najskuplja karta ikad na Broadwayu. Svaki tinejdžer, pa i moja ćerka, zna barem pola songova da otpeva.

Hamilton je snimljen sa originalnom postavom koja je, uglavnom sastavljena od latino-američkih, afro-amerčkih i azijsko-američkih glumaca uključujući i samog Mirandu koji je Portorikanac.

Disney je u snimanje uložio 75 miliona dolara.

Predstava je snimljena pred sam kraj nastupa originalne podele na čelu sa Lin Manuel Mirandom u glavnoj ulozi Hamiltona. Snimana je dve večeri 2016. godine, uz dodatna snimanja nekih krupnih planova glavnih aktera.

Snimana je, naravno, sa publikom .

Disney je neposredno pred 4. juli, na dan premijere Hamiltona na Disney plus platformi, ukinuo tromesečni besplatni probni period za korišćenje kanala. Niko bez pretplate nije mogao da gleda Hamiltona, sem ako nije otišao kod komšije ili prijatelja koji je pretplaćen, kao što je to učinila moja ćerka.

Kao u stara dobra vremena svi su gledali zajedno, svi su gledali na sam dan emitovanja, i premijera se pretvorila u nacionalni događaj koji je ponovo ujedinio Ameriku. 

Naravno, tačne brojeve gledanosti nikada nećemo saznati jer, kao što je poznato, platforme ne objavljuju broj svojih gledalaca pošto ne znaju za rejtinge kojima će primamiti oglašivače. Oglašivače nemaju. Njih zanima samo pretplata. Nije im važno koliko koji pojedinačni program ima gledalaca, niti te podatke žele da objavljuju, tako da se šou može proglasiti uspešnim ili neuspešnim samo na osnovu publciteta, po onome koliko se o njemu piše ili priča.

Ovu praksu je uveo pionir streaminga Netflix i tako je ostalo do danas. Prema tome mi ne znamo tačan broj onih koji su do sada gledali Hamiltona na Disney plus platformi. Ali, sudeći po ponovnom pevušenju songova, pojavama u medijima i komentarima po društvenim mrežama, Hamilton, mjuzikl o revoluciji i federalnim rezervama, ponovo je napravio Revoluciju, jer se jedan streaming događaj, i to po prvi put u istoriji streaming žive pozorišne predstave, pretvorio u nacionalni događaj koji je više od tradicionalnog vatrometa ulepšao letnju noć četvrtog jula, dan kada je Amerika postala nezavisna, a svet poverovao u mogućnost zemlje jednakosti, jedinstva, zakona i imigranata.

Prvi put u istoriji, emitovanje snimka pozorišne predstave postalo je događaj koji su pratili milioni i koji je producentima doneo milionsku dobit. Znači, može se. Hamilton je dokazao da i snimljena predstava može izazvati uzbuđenje, isčekivanje, okupiti publiku u zakazano vreme i postati događaj za pamćenje.

Dakle, evo letnje zagonetke producentima i upravama pozorišta: kako da i vi prebrodite pandemijske muke, svoju predstavu iz gledališta i sa dasaka prenesete u HD, osvojite milionsko gledalište i zaradite značajne pare?

Samo, naravno, prvo morate imati Hamiltona. Ali važno je da je moguće. Nova era je počela. 

Welcome to the revolution, Ladies and gentlemen , što bi rekao Hamilton.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img