Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiBeogradska filharmonija proslavila 97. rođendan

Beogradska filharmonija proslavila 97. rođendan

Rođendan je obilježen online emitovanjem dokumentarnog filma sa Američke turneje.

Beogradska filharmonija, je sredinom juna obilježila 97 godina online emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa Američke turneje iz 2014. godine, na svom YouTube kanalu.

Beogradska filharmonija je osnovana 13. juna 1923. godine, a njen osnivač, umjetnički direktor i šef-dirigent, bio je Stevan Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata. Čuvenu Ohridsku legendu, orkestar često izvodi na gostovanjima u svijetu, kao dio repertoara kojim predstavlja svoje nasleđe.

Tako je bilo i prilikom Prve američke turneje u istoriji orkestra, koja je obuhvatila gostovanja u četiri najznačajnije dvorane ovoga kontinenta. Američka publika je na nogama, uz višeminutne ovacije, ispraćala Beogradsku filharmoniju sa koncerata u Chicago Symphony Orchestra, Severance Hall u Klivlendu, The Music Center at Strathmore u Vašingtonu, a pravi tijumf je obilježio je zadnji koncert u Carnegie Hall, u srcu Njujorka.

Kamera Mihajla Savića, autora ovog kratkog dokumentarnog filma, pratila je Filharmoniju tog oktobra 2014. godine i zabilježila emocije i raspoloženja muzičara prilikom najvažanije turneje u istoriji orkestra. Turneja po SAD-u predstavlja pobjedu upornosti, volje i optimizma.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img