Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiZašto smo se odlučili za televizijski format No Limita i kako smo...

Zašto smo se odlučili za televizijski format No Limita i kako smo ozvučili naše portale muzikom u izvođenju Beogradske filharmonije?

Ovogodišnji No Limit će po broju gledalaca biti dosad najveći advertising festival na svijetu. Kako? Pročitajte u ovom tekstu

Prije dva dana smo na sastanku u Hayat TV  dogovorili termin i sve ostale detalje ovogodišnjeg No Limit Advertising Festivala koji će biti održan u televizijskom formatu u petak, 19. februara u 20 sati uživo u programu Hayat TVAsjiIdiMaliku i meni je pao veliki teret koji nas je pritiskao zadnjih mjeseci – kad, gdje i kako na najbolji način organizirati ovogodišnji festival oglašivačke industrije Bosne i Hercegovine. Odgađanje zbog epidemije nikada nije bilo opcija. Hoćemo li mi pokleknuti pred virusom ili ćemo ga ukrotiti i napraviti bolji festival nego „u normalna vremena“? Moj izbor je uvijek bilo ono što je teže i manje vjerovatno. Vagali smo, vagali. Počeli smo razmatrati razne opcije. Vrlo brzo smo i Zoom odbacili kao varijantu jer nismo željeli biti jedan od festivala na Zoomu, a svi su, bukvalno svi i u regiji i izvan nje, koristili tu platforfmu. Mi smo željeli nešto što nije imao niko – htjeli smo televizijski format advertising festivala. Ako je već televizija medij koji „proguta“ najviše oglasa, onda bi bilo najlogičnije da televizija otvori vrata jednog od svojih studija i ugosti autore najkreativnijih ideja koje se vrte po svim televizijama. Sve smo skontali i trebalo je samo naći televiziju koja je prijatelj oglašivačke industrije, koja razumije značaj festivala za njenu promociju i koja je spremna na ovaj način biti njen partner. Naravno, htjeli smo da to bude gledana televizija. Naša je prva odluka bila Hayat TV i odmah pogodak. Dva sastanka i sve dogovoreno.

Vrijeme nas je počelo pritiskati jer su svi materijali za knjigu Kreativni portfolio Vol. 4 spremni. Trebaju još samo da se dogode Outstanding i No Limit i to bi bilo to. Prelom zadnjih strana i print. Knjiga treba izaći u prvoj sedmici marta kako ne bi ušla u slijedeću festivalsku sezonu.

Zahvalni smo Almi i Elviru Švrakiću i svim njihovim saradnicima koji su s puno pozitivne energije ušli u ovaj projekat i svojski prionuli na posao. Gledat će nas preko 200 hiljada domaćinstava diljem svijeta (bosanska dijaspora od Hrvatske i Slovenije do Amerike koja više ulaže u bh. ekonomiju šaljući novac rodbini nego svi nivoi vlasti u državi), 50 hiljada ljudi u BiH, fanovi Media Marketinga na Facebooku i posjetioci portala Media Marketing i Art&Business. Sasvim je sigurno da će i Hayat TV ući u anale svjetske advertising industrije kao televizija koja je sve ovo omogućila.

Pred nama je do sada najuzbudljivijih mjesec dana. Asja, Ida, Malik i ja računamo na vas. Bit će ovo festival na ponos cijele reklamne industrije u BiH.

Prije nešto više od mjesec dana ozvučili smo portale Media Marketing i Art&Business muzikom u izvođenju Beogradske filfarmonije. Tri su nas razloga motivirala da to uradimo.

Prvi je naša želja da odgovorimo na ideju Muzika svuda i da je podržimo. Tu ideju je prošlog ljeta lansirao naš drug Ivan Tasovac, direktor Beogradske filhamonije. Njen je orkestar izašao na trgove i u parkove te ušao u velike šoping centre, uvukao se u svakodnevni život građana kako bi promovirao umjetničku muziku. ‘Klasika’ na našim portalima jeste – muzika svuda.

Drugi razlog je prenijeti pozitivnu energiju koju daje umjetnička muzika našim čitaocima dok čitaju sadržaj na našim portalima. I to jeste jedinstven osjećaj. Evo, sad dok ovo pišem, stiže mi mail od Bojane Mandić iz Komunicaijskog laboratorija u kojem kaže: „Muzika na sajtu je pravo osvježenje“.

Treći razlog je što smo htjeli pokazati koliko vas cijenimo i koliko nam je stalo do vas. Ja sam siguran da većina naših čitalaca voli slušati umjetničku muziku. Ne možete pogriješiti. Kada otvorite portal i čujete djela MozartaBacha ili bilo kojeg drugog velikana umjetničke muzike, znate da ste ili na Media Marketingu ili na Art&Businessu. Ako vam se ne sluša jednostavno isključite. Glasno – utišajte, tiho – pojačajte. Sve za vaše dobro raspoloženje

Kada smo počeli sa emitovanjem dobili smo mail od Ivana Tasovca u kojem je pisalo: „Sa Beogradskom filharmonijom, svaki put kao da je prvi. Bez obzira na to što sam već 20 godina ponosan na ovu kuću kao njen direktor, svaki put me obori zvuk našeg orkestra. Upravo mi je to utisak dok slušam kako naša „Muzika svuda“ zvuči dok čitate fenomenalne tekstove na portalu Media Marketing. Što naš narod kaže, kao što voda uvek nađe put, tako i dobre akcije prepoznaju pravi ljudi. Ekipa iz Media Marketinga je oduvek razmišljala van svih kutija, a sada je od svog vebsajta napravila veličanstvenu koncertnu dvoranu. Bravo za prvi portal na kome se sluša filharmonijska Muzika svuda!“

Od ideje do realizacije prošlo je par sedmica. Za sve je bio zadužen Malik, naš Head od Digital Developer. Trebalo je nešto vremena dok smo skontali kako, onda dok smo shvatili da su fajlovi koje nam šalje Beogradska filharmonija preteški i da moramo zakupiti prostor na serveru, pa da nam treba još prostora jer nam je trebalo više fajlova kako se ne bi uvijek slušala ista muzika itd. Nadamo sa da uživate barem koliko i mi.

Nekad se nešto u životu jednostavno događa samo od sebe, a vi ne znate zašto je to tako. Od kad smo prije više od mjesec dana pustili muziku na portalima svaki dan razmišljam kako bih trebao napisati tekst o tome i to objelodaniti i ljudima koji nas ne čitaju redovno. Možda nas baš zbog ‘klasike’ počnu redovnije čitati. Ali mi se nikako nije dalo, a ja nisam znao zašto je to tako.

Zašto sam danas konačno ovo napisao. Zato što smo se prije dva dana na sastanku u Hayat TV dotakli kulture i umjetnosti. Nekako u razgovoru ja pomenuh umjetničku muziku na portalima, Alma Švrakić reče da je to odlično, ali da je njoj žao što to nije muzika u izvođenju Sarajevske filharmonije. Ja se onda vratih u 1991. kada smo, kao jugoslovensko-švicarska marketing agencija IMS/STUDIO 6 Yugoslavia, čiji sam bio direktor, bili zvanična marketing agencija Sarajevske filharmonije. Bio je to jedan od najljepših projekata u mojih dosadašnjih 50 godina rada. Direktor SF tada je bio Ninoslav Verber. Alma pomenu Sarajevske večeri muzike (SVEM) kao najbolji projekat kuture u Sarajevu. I na čelu SVEM-a je Nino Verber. Predložih Almi da se TV HAYAT i Media Marketing udruže i pomognu Sarajevskoj filharmoniji. Reče Alma „Hoćemo, ali hajde da napravimo i neki veliki koncert. Ja odavno maštam da dovedemo Andrea Bocellia, raspitivala sam se, znam i koji su mu uslovi.“ Ideja je odlična. I tu bi nam Nino mogao pomoći. Obećah da ću ga odmah kontaktirati. Zovem juče popodne Verbera u Radovljicu gdje se nedavno preselio. Hoće! Daje mi neke jako vrijedne informacije. Neće biti lako, ali nije nerealno.

Završavam telefonski razgovor sa Ninom i sjedam za računar da napišem mail Almi. U trenutku kažem sebi: „Nećeš dok ne napišeš tekst o muzici Beogradske filharmonije na portalima.“

Eto šta se čekalo duže od mjesec dana. Da se slože kockice, a da ja to nisam ni znao. I da Alma pomjeri stvar s mrtve tačke.

U međuvremenu dok sam pisao ovaj tekst obavio sam polusatni telefonski razgovor na relaciji Sarajevo – Skoplje sa Vlatkom Dimovskim (regionalni direktor I&F Grupe). Svaki razgovor sa Vlatkom je za mene inspirativan. Razgovaramo o No Limitu. Oduševljen je idejom o televizijskom formatu. Odmah pita: „Brate, šta mi možemo da ti pomognemo?“ To je Vlatko i to je kultura I&F Grupe.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img