Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiI umjetnica iz Bosne i Hercegovine može dobiti jednu od najvećih svjetskih...

I umjetnica iz Bosne i Hercegovine može dobiti jednu od najvećih svjetskih nagrada u savremenoj umjetnosti!

Edina je osvojila ovu globalnu nagradu za projekat unikatne umjetničke instalacija, Beating Heart, koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost

Edina Selesković, bosanskohercegovačka savremena umjetnica međunarodne karijere, dobitnica je svjetske nagrade World Citizen Artists Award 2020, koju dodjeljuje sedam uglednih fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije: Galerija BelgraviaGandhi fondacijaPeaceDai365Bristol studentska unijaEmmanuel JalMarta Gomez i This is Mi Brave.

Edina je osvojila ovu globalnu nagradu za projekat unikatne umjetničke instalacija, Beating Heart, koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost. Multimedijalnost Beating Heart instalacije čine: skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku ne samo vidjeti instalaciju u samom centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u decembru 2019., nego i učestvovati u njenom virtualnom realizmu.

Među hiljadama projekata iz cijeloga svijeta, Beating Heart je, pružajući inovativno iskustvo posjetiocu u spoju umjetnosti i novih tehnologija, izdvojena u konkurenciji kao impresivna poveznica budućnosti. Sveobuhvatnim pristupom umjetničkom pogledu na novu stvarnost i nove komunikacije, instalacija promoviše umjetnost koja izlazi van okvira galerija i muzeja, potiče solidarnost i emocije, ali i nova promišljanja o vremenu u kojem živimo.

 https://kulturamedia.org/2020/04/01/beating-heart/

Edina kontinuirano pomjera granice svojim instalacijama koje su već predstavljene u 12 država Evrope i čija se svjetska turneja nastavlja. edinas.com

https://www.worldcitizenartists.org/post/a-better-world-by-edina-seleskovic-us-bosnia-and-herzegovina

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img