Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiKulturne ustanove u Sarajevu poručuju vlastima: Ne dozvolite da kultura umre

Kulturne ustanove u Sarajevu poručuju vlastima: Ne dozvolite da kultura umre

Predstavnici pet kulturnih ustanova u Kantonu Sarajevo traže od vlasti da ih izuzme od odluka za koje tvrde da će ozbiljno narušiti kulturu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Riječ je o dvije odluke tj. zaključka Skupštine Kantona Sarajevo, a to je da se ne formiraju nadzorni odbori javnih ustanova i institucija te moratorij na ugovore na određeno. Predstavnici pet kulturnih ustanova – Narodnog pozorišta, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Pozorišta mladih, Kamernog teatra i festivala MESS su saglasni da će ovi zaključi biti udar na kulturu i strahuju da će to biti njen kraj u Sarajevu.

Poslali su i pismo kantonalnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kojim traže da promijeni svoju odluku. Podržao ih je i kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić. Svaki od predstavnika kuturnih ustanova je ukazao na probleme i šta će ove odluke konkretno značiti za njih.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt je napomenuo da ova kulturna ustanova, kao najmlađe pozorište, ima najmanji broj uspolenih. Smatra da planiranim budžetom kultura u glavnom gradu Bosne i Hercegovine neće moći funkcionisati. Kako je kazao, neki ljudi su odlučili da kultura nestane.

Ne možete tretirati odlazak na festival kao naplaćivanje parking kazni… Ovo je borba iz sata u sat, što se može spasiti, može. Ovo je početak civilizacijskog kraja. Vi to prihvatite ili ne prihvatite. Ja ne želim biti grobar sarajevske kulture“, poručio je Kurt.

Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55, pročitao je pismo vlastima u kojem se šalje apel da kantonalna vlast izuzme kulturne institucije i manifestacije od navedenih zaključaka.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoji 60 nezaposlenih diplomiranih glumaca i nijedna zgrada u kojima su smještena pozorišta nije namijenski građena za to. Komentarisao je i rad kantonalnog ministra kulture i sporta Alikadića.

Ministar Alikadić pokušava spriječiti tiraniju nad kulturom“, rekao je.

Alikadić je naglasio da pokušava uvesti sistem u ovoj oblasti, ali da u tome nailazi na otpore. Negirao je da je na jučerašnjoj sjednici kantonalne Skupštine tražio da se kulturne ustanove izuzme od navedenog zaključka iz razloga što je želio, kako je naveo, “uhljebiti” neke ljude – za šta je prozivan.

Ponovio je da je počeo uvoditi promjene i da se to moralo već jednom učiniti.

Nisam kriv za ono što se 25 godina radilo u kulturi u Kantonu Sarajevo. Prikupit ću dokumente i javno ću progovoriti o onome što se radi u kulturi“, potcrtao je Alikadić.

Najavio je da će možda održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o tome kako se trošio novac u kulturi.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img