Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiNa ivici budućnosti: McCann Beograd i I&F Grupa i ove godine uz...

Na ivici budućnosti: McCann Beograd i I&F Grupa i ove godine uz Bitef

Bitef-Prolog nastao je iz potrebe da se Beogradu i pozorišnoj javnosti Srbije obezbedi bar malo teatarske strasti

U Beogradu, u prostoru prijatelja festivala Mezestoran Dvorište, je održana prva konferencija za medije povodom najave Bitef -Prologa, koji će se održati od 12. do 14. septembra ove godine.

Ovaj događaj je svojevrsna najava spojenog izdanja 54. i 55. Bitefa koji će se, kako je najavio Sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl, održati 2021. godine. Na konferenciji su govorili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa kao i predstavnik partnera i kreatora vizuelnog identiteta festivala, McCann Beograd, Filip Grujić. Na konferenciji su predstavljeni koncept, program, vizuelni identitet i prijatelji Bitefa.

Bitef-Prolog će se odvijati pod sloganom odloženog 54. Bitefa Na ivici budućnosti i sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima. Središnji događaj ovog programa će biti izvedba predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Minhenskog Kameršpilea. Ova predstava je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, Festival je bio koncipiran tako da preispituje živo prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju’’ izvođača.

Uz punu svest da pandemija nameće različite vrste ograničenja, glavni program je u startu bio fokusiran na predstave manjeg formata i trebalo je da ih bude svega sedam. One dolaze iz pet zemalja i uključuju vodeće regionalne i svetske pozorišne umetnike i trupe, kao što su Vim Vandenkejbus i njegov Ultima vez, Ersan MontagIvica Buljan i drugi.

Trodnevni program Bitef-Prologa će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom koronavirusa.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Prema rečima Ivana Medenice, glavni razlog za održavanje Bitef-Prologa je to što je u timu Bitefa prevagnuo stav da treba uložiti maksimalan napor da se i ove godine desi makar „uzorak“ Bitefa. Razlog je i kontinuitet festivala koji nikada u istoriji nije prekidan, ali i nešto još bitnije: da se pokaže kako je pozorište, uz poštovanje svih bezbednosnih standarda, moguće i u uslovima pandemije, ne samo kao umetnička praksa već i kao jedna od najbitnijih manifestacija javne sfere kao prostora kritičkog mišljenja i dijaloga. Kako je rekao, Bitefova misija je uvek bila da probija led, pa je i zbog toga bilo važno da se organizuje Bitef-Prolog.

Nadovezujući se na ovo, direktor Bitefa Miloš Latinović, rekao je kako je učinjeno sve da Bitef bude prva međunarodna manifestacija u Srbiji, ali da su okolnosti dovele do toga da se prihvati opcija odlaganja. Bitef-Prolog nastao je iz potrebe da se Beogradu i pozorišnoj javnosti Srbije obezbedi bar malo teatarske strasti.

Vizuelni identitet i plakat Bitefa predstavio je Filip Grujić iz kreativne agencije McCann Beograd koji je posebno istakao značaj četvorogodišnje saradnje I&F grupe sa Bitef festivalom, pogotovo u vremenu pandemije, kada je kulturi potrebna podrška. Autor vizuelnog rešenja je Branko Rosić, Senior Art Director McCann Beograd. Rešenje vizuelnog identiteta je bazirano upravo na neizvesnosti u kojoj živimo, pokušavajući da je prikaže na način da ne bude nužno zastrašujuća, već intrigantna.

Da li znamo šta nas sutra čeka? Da li će budućnost biti dobra ili ne? Ova nepoznanica je u okviru vizuelnog rešenja za 54. Bitef u realizaciji McCann Beograd prikazana kao tama koja ne pruža nagoveštaj šta je stvarno ispred nas. Dete koje stoji na ivici nepoznatog, kao da želi da uskoči i istraži budućnost. Ipak, ne znamo da li se zaista sprema da skoči ili samo stoji.

Tema neizvesnosti ne mora nužno da bude zastrašujuća. U grafičkom smislu, crna boja ili odsustvo svetlosti može da deluje i umirujuće. Crna boja ima sposobnost da dodatno istakne drugu, svetliju boju. U tom smislu, dete možemo i ne moramo tumačiti kao jedinu svetlu tačku na slici. Ovo vizuelno rešenje ne nudi odgovore, već poziva na interpretaciju. 

I&F Grupa, u okviru koje posluje McCann Beograd, partner je Bitefa već četvrtu godinu zaredom. Ove godina je kriza ne samo kulture, nego sveopšta kriza izazvana pandemijom korona virusa. Više se ne radi o situaciji, nego o stanju nastalom kao posledica svih novina na koje smo svi morali da se naviknemo. Radi se o novoj normalnosti za sve nas. I prosto, svima nam je potrebna podrška, solidarnost, a u kulturi ponajviše. Iz tog razloga je McCann Beograd sa još većom posvećenošću ove godine radio na vizuelnom rešenju Bitefa.

Tim McCann Beograd koji je realizovao vizuelni identitet Bitef festivala, radio je u sastavu:
Jana Savić Rastovac – Executive Creative Director
Lidija Milovanović – Associate Creative Director
Branko Rosić – Senior Art Director
Filip Grujić – Junior Copywriter
Aleksandar Milojević – Strategic Planner
Milica Kijanović – Account Executive

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Evropska delegacija u Srbiji, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete InstitutFond za otvoreno društvo i Francuski Institut u Beogradu. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala.

Bitef želi da se zahvali na podršci i novom partneru festivala kompaniji Erste Bank a.d. Novi Sad i dugogodišnjem prijatelju festivala Coca-Cola Hellenic Srbija i Halo Creative timu

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img