Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiOsnivači kompanije Dyson, ujedno i najbogatiji par u Velikoj Britaniji, otvaraju muzej...

Osnivači kompanije Dyson, ujedno i najbogatiji par u Velikoj Britaniji, otvaraju muzej gdje će izložiti svoju privatnu kolekciju

Galerija Dodington će biti prva galerija moderne umjetnosti u Gloucestershireu

James i Deirdre Dyson, osnivači britanske tehnološke kompanije Dyson, grade novi, javni muzej umjetnosti za svoju privatnu kolekciju, na njihovom imanju u Gloucestershireu.

Ovaj bračni par je predao molbu Uredu za planiranje, kako bi dobili dozvolu za izgradnju objekta koji će dizajnirati priznati arhitekta Chris Wilkinson, na području gdje je trenutno jako malo prilika ua uživanje u modernoj i savremenoj umjetnosti.

Prije nego je postao mag industrijskog dizajna i najbogatija osoba u Velikoj Britaniji, James Dyson je studirao dizajn interijera i namještaja na Royal College of Art. Deirdre Dyson, koja je Jamesa upoznala u školi, profesionalna je umjetnica i dizajner tepiha, te posjeduje galerije u Londonu i Parizu.

U izjavi kojom podržava njihovu molbu za izgradnju Dodington galerije, kako će se zvanično i zvati, Tim Marlow, izvršni direktor Muzeja dizajna u Londonu, kolekciju para Dyson je nazvao „neodoljivom i važnom.“

Kolekcija se većinom sastoji iz modernih umjetnina, slika i skulptura, između ostalih su i radovi Pabla PicassaYves Kleina kao i Victora Vaserelyja.

Posebno se ističe stil Pop Art, što podrazumjeva djelo Roya Lichtenseina iz 1963. godine „Djevojka koja plače,“ i jedan od kasnih postera Andy Warhola, iz kolekcije „Toy Series.“

Poseban naglasak je stavljen na rijetko izloženo djelo Davida Hockneya – scenu kućnog interijera rađenu kredom, koju je oslikao nakon što je napustio Royal College of Art. Slika koja prikazuje dva muškarca u kućnom okruženju, pomogla je umjetniku da se ostvari kao radikalna figura u savremenoj umjetnosti. U kolekciji je i nekoliko Hockneyovih pejzaža.

Interes javnosti za Hockneya i njegovu umjetnost ne jenjava, većina njegovih slika je u Londonu ali potreba za regionalnim prikazivanjem je neosporna,“ kaže Marlow.

Dodington galerija, gdje će ulaz biti besplatan za sve posjetioce, također će sadržavati i vrt sa skulpturama, za koji će Dierdre Dyson posebno poručiti radove. Također, tu će se naći i fontana koju je dizajnirao James Dyson.

Dodington galerija je pažljivo dizajnirana u želji za stvaranjem diskretne arhitekture koja se savršeno uklapa u njen određeni kontekst,“ rekao je arhitekta Chris Wilkinson.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img