Podijeli na društvenim mrežama

Prijava na Newsletter

- SPONZOR -spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
VijestiPRVI PUT nakon 13 meseci: Njujorška filharmonija pred publikom

PRVI PUT nakon 13 meseci: Njujorška filharmonija pred publikom

“U ime svih nas na bini dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku,” rekao je dirigent Esa-Peka Salonen publici koja nije prisustvovala nekom koncertu tačno 400 dana.

Koncert je održan u Kulturnom centru The Shed na Menhetnu oko tri kilometra udaljenog od sedišta Filharmonije Grefen hola u Linkoln centru koji se renovira.

Bio je smanjen broj muzičara i program je trajao sat, a svirali su tri dela muzičara Karolin Sho, Jeana Sibeliusa i Richarda Straussa.

U sali za 1.200 ljudi, 150 gledalaca sa maskama

U velikom Kulturnom centru Shed, otvorenom u aprilu 2019, bilo je 150 gledalaca sa maskama, sedeli su na stolicama proređenim da se održi distanca. Ta sala prima oko 1.200 ljudi.

Esa-Peka Salonen

Esa-Peka Salonen, 62-godišnji muzički direktor Simfonije San Franciska i glavni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra je gostujući dirigent ovog programa koji će se ponoviti petak uveče.

“Ako smo nešto mi muzičari voleli tokom ovih 14 meseci i više to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zameni čin i ritual žive izvedbe”, rekao je on publici.

Kako su živeli muzičari za vreme pauze?

Za vreme pauze u nastupima nastale zbog korona virusa mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene za razliku njihovih kolega od članova Metropoliten opere kojima su u više dugih perioda obustavljana primanja.

Njujorška filharmonija se poslednji put okupila pred publikom 10. marta prošle godine za koncert Kloda Debisija uz mecosopran Izabel Leonard i dirigenta Luisa Langrea.

Od tada je samo “šačica” muzičara Filharmonije svirala zajedno u javnosti na malim pokretnim izvedbama oko Njujorka i kao kvartet na Floridi gde su labaviji propisi oko kovida.

Više povezanih objava

- SPONZOR -spot_imgspot_img
- Oglasi -spot_img